Vadelma-suklaamoussekakku

keskiviikko 5. marraskuuta 2008

Leipurilta taisi lähteä vähän lapasesta tää homma nyt. Piti tehdä kakku n. 20 hengelle.
Ohjeissa lukee, että kuuden munan kakku riittää. No en uskonut ja tein kahdeksan munan pohjan. Eikä sekään niin mitään, mutta pienellä järjen ja spatiaalisen hahmotuskyvyn käytöllä olisi pitänyt ymmärtää, että tästä kakusta tulee valtava.
Työvaiheita on aika monta, mutta sen ei kannata antaa lannistaa, sillä kaikki vaiheet ovat helppoja ja nopeita.
Pohja on leivottu 26 sentin vuokaan ja alkuperäisohje täytteisiin on Kotiliedestä. Kakku meni ystäväni pojan ristiäisiin ja oli kuulemma erittäin hyvää. Toiveena oli suklaakakku ja päädyin mousseen koska silleen kakusta saa myös raikkaan ja pystyy ottamaan isomman palan mikä on aina suotavaa suklaisen kakun kyseessä ollessa. En nähnyt itseäni muotoilemassa sinistä marsipaanivauvaa, enkä missään nimessä halua nähdä sitä kakkua, johon olen sellaisen mennyt muotoilemaan. Niinpä kakun koristelu minun osaltani rajoittui ganacheen.
Ristiäiset olivat sunnuntaina ja olen aika varma, että kakkua on jäljellä edelleen..

Pohja:
8 kananmunaa
4 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 dl kaakaojauhetta
kostutukseen 2 dl maitoa ja 1 tl vaniljatahnaa

Vatkaa munat ja sokeri mahdollisimman vaaleaksi mahdollisimman kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahtoon sulatettu hieman jäähtynyt voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi ne vähän kerrallaan munasokerivaahtoon ja nostele varovaisesti vaahdon joukkoon. Kaada kakkumassa voideltuun vuokaan ja paista sopivanlämpöisessä uunissa sopivan aikaa. Olisko 200 astetta ja 45 min?
Askartele leivinpaperista jatketta irtopohjaisen vuoan reunoiksi. Minä taitoin kolme arkkia puoliksi ja kiinnitin ne toisiinsa klemmareilla ja asettelin vuoan reunojen sisään.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen siivuun. Aseta päällimmäinen siivu mielellään tarjoilualustalle (tässä kokoluokassa valmiin kakun siirtäminen alustalta toiselle on haasteellista) vuokareunojen ja paperihökötyksen sisään. Kostuta.
Kaada pohjalle suklaamousse ja pistä jääkaappiin hyytymään.
Nosta hyytyneen moussen päälle seuraava kakkulevy ja kostuta.
Kaada perään vadelmamousse (tässä vaiheessa itse vuoan reunat ovat loppuneet kesken ja paperin tarpeellisuus on käynyt ilmiselväksi). Hyydytä jääkaapissa. Nyt voit nostaa vuoan pois ja irrottaa paperin. Aseta viimeinen kakkulevy pinon päällimmäiseksi, kostuta ja kuorruta.


Suklaamousse
250 g tummaa suklaata
5 dl kuohukermaa
2 valkuaista

Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset erittäin kovaksi vaahdoksi. Sekoita suklaasula kermavaahtoon. Nostele joukkoon valkuaisvaahto.

Vadelmamousse
6 liivatelehteä
3 pss vadelmia
1 sitruuna
5 dl kuohukermaa
2 dl tomusokeria
2 valkuaista

Laita liivakot kylmään veteen likoamaan
Kiehauta vadelmat ja paseeraa ne, jotta saat pois enimmät siemenet. Säästä tilkkanen mehua liivatetta varten. Raasta vadelmien joukkoon sitruunan kuori ja purista mehu. Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset erittäin kovaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon vadelmat ja tomusokeri. Nostele joukkoon valkuaisvaahto. Kuumenna vadelmamehu. Ota liivakot vedestä ja purista ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivakot mehuun. Kaada moussemassaan ja nostele sekaisin.

Kuorrutus
2 dl kermaa
300 g tummaa suklaata
1 rkl voita

Kuumenna kerma ja paloittele suklaa. Sulata suklaapalat kuumaan kermaan. Sekoita sulaneen massan joukkoon voi. Anna jäähtyä kunnolla ja levitä sitten lastalla kakun reunoille ja päälle.


15 kommenttia

  1. Muhkean näköinen suklaakakku! Ja mousset on aina hyviä, nami!

    VastaaPoista
  2. no on siinä kokoa kakulla, vaikuttavaa!

    monesti yksinkertainen koristelu on paras! itse en myöskään ole mikään marsipaanimaakari, joten pelkkä suklaa olisi varmasti minunkin kätösistäni parempi kuin yritelmä jostain. ei ole kivaa arvuutella mitäköhän koristelu mahtaa esittää ;) ja maku se on tärkein!

    VastaaPoista
  3. Heh, nyt vähän hymyilyttää. Siis koko :D

    VastaaPoista
  4. On kakulla kokoa!

    Varmasti hyvaa, rakastan vadelmamoussea.

    Leipomisessa on kylla kauhea homma!

    VastaaPoista
  5. Katoin eka et toihan on aika iso. Sitten näin taustalla olevan raastinraudan, johon suhteutettuna toi on järkyttävän iso. :D Aineista päätellen kyllä herkullista, pitänee joskus kokeilla kun tekee mieli.

    VastaaPoista
  6. Eilen ihan vain vilkaisin kakkua ja totesin, etta vaikka se onkin aika suuri, niin ei kuitenkaan NIIN iso, kuhan nyt vain liioittelit.
    Sitten tanaan myos huomasin tuon raastinraudan ja voi jarkytys kuinka ISO se todellakin on!! :D
    Mutta varmaan ihanan makuinen!

    t.sisko

    VastaaPoista
  7. Kiitos kaikille kommenteista!
    Ehkä seuraava kakkuni on vähemmmän liioiteltu mittasuhteissaan.

    Tämä piti muuten pakata isoon hatturasiaan kuljetuksen ajaksi kun ei sitä mihinkään muuallekaan saanut.

    VastaaPoista
  8. Oijoi. Oijoijoi. Ei tommosia saa tehdä, kun toiset yrittää suklaalakkoilla. Nimim. Onneksi kauppa on vielä auki

    VastaaPoista
  9. Mihin, Veera, teit tuon herkullisen ihanan kakun ?

    -viisasteleva tätsy, jolla ei ois yhtään siihen varaa -

    VastaaPoista
  10. Ketsuppi: Mut jos ottaa vaan ihan pienen palan, niin sehän on melkein sama kun ei söis ollenkaan..
    Mulla on kyllä kans pieni herkkulakko nyt meneillään, mä en muuta söiskään kun pullaa ja suklaata.

    Tätsy: Ai kuinka mihin? Ristiäisiin tämä meni. Ai kuinka viisastelet? (Mä en tajuu mtn.)
    Äitin kans oli vielä puhetta niistä teeleivistä, joten mä lupasin tehdä niitä josko ne maistuis näin aikuisena paremmin. Laitahan reseptiä mulle sähköpostilla tuleen.
    Jos nyt oon N-tien tätsy siis. :)

    VastaaPoista
  11. Kyllä se kakku meni pohjan ristiäisiin.
    Viisastelut sikseen.
    Brysselin serkulla on resepti käden ulottuvilla (koneella)komennan sen lähettämään sen sulle.
    -Tätsy-

    VastaaPoista
  12. Hehee :D!
    Kakkalevyistä koostettua kakkua pohjan ristiäisiin. Miten mulla sormi onkin taas näin lipsunut?
    Huomautelkaa tosiaan ihmiset kun mulle tuppaa näitä (koomisia) lyöntivirheitä tulemaan.

    VastaaPoista
  13. Brysselissä ollaan niin hiljaa,että kaivoin itse reseptin esiin:
    1 litra vehnäjauhoa
    6 tl paprikajauhoa
    8 tl leivinjauhoa
    200g voita
    3 tl suolaa
    4 dl juustoraastetta
    4 dl maitoa
    Sekoita kuivat aineet.
    Nypi voi aineiden joukkoon.
    Lisää juustoraaste ja maito.
    Leivo neljä pyöreää leipää ja jaa ne kahdeksaan osaan leivinpyörällä.

    VastaaPoista
  14. Ristiäisvieraat saivat syödäkseen ja huokailivat kakun ihanuutta vuolaasti, minä äiti-ihminen sain ne muutamat extra-palat, jotka olin toivonutkin ja olen nyt muutaman kilon taas lihavampi vaikka tässä pitäisi olla laihtumaan päin. Ja juhlien sankari on kovin painava kannettava ja hyvin pulleaposkinen, joten hänkin on varmasti saanut osansa kermasta. Veeralta oli tosiaan lähtenyt vähän lapasesta tää homma, mutta parempi niin. Vaikka suuresti rakastankin suklaata, niin kakku oli niin muhkea, etten edes minä kolmen palan päiväannoksilla saanut kakkua viimeisteltyä kokonaan.. Mutta suosittelen siis lämpimästi jättämään omat leipomukset sikseen ja käyttämään Konditoria Rusasta jatkossa!

    VastaaPoista
  15. (ja äskeinen menikin Tuukan nimiin... heh)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements