Ankkasalaatti

sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Tein taannoin ulkomuistista jälkimarinoitua ankkaa. Muistin vain että ohjeessa oli korianteria. No ei ollut. Ystäväni, jonka kirjasta ohjetta muistelin, ystävällisesti vähän naureskeli mun muistille ja kirjoitti oikean ohjeen mun naamakirjan seinälle. Ohje on Nigellan kirjasta Syötävän hyvää ja aika syötävää ja hyvää tosiaan oli. Samainen marinadi sopisi mun tuntuman mukaan aika hyvin myös porsaalle tai naudalle jo ennen paistamista.

1 ankan rintafile
2 rkl kalakastiketta
puolikkaan limen mehu
puolikkaan appelsiinin mehu
1 chili ilman siemeniä silputtuna
tuoretta inkivääriä raastettuna
muutama tippa seesamöljyä

Leikkaa ankan nahkaan ja rasvaan ristiviillot ja laita ankka kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin. Väänne hellaan tehoa keskitasoisesti ja paista ankkaa 10 minuuttia. Käännä ja paista vielä viisi minuuttia. Ota rintapala pannulta ja kiedo tiukasti folioon 10 – 15 minuutiksi.
Ankan vetäytyessä sekoita kaikki marinadiaineet keskenään.
Siivuta vetäytynyt ankka ohuelti ja lado siivut marinadiin. Anna marinoitua viitisentoista minuuttia välillä sekoittaen.
Kippaa valmis ankka marinadeineen vihreän salaatin päälle.

Appelsiinijäätelö

sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Itse tehty jäätelö vaan on niin ihanaa. Ja helppoa tehdä, etenkin jos käyttää maitotiivistettä. Appelsiininkukkavettä myydään etnisissä kaupoissa, varsinkin intialaisissa sellaisissa. Alun perin ostin veden paprikakeittoa varten, ja nyt sille pitää kehittää kaikenlaista käyttöä, pullo on aika iso. Kokeilulistalle ovat jo päässeet appelsiinikreemi ja appelsiininkukkasorbetti. Mikäli jollakin on ideoita tai jo hyviksi havaittuja ohjeita, niin voisi vinkata meidän muidenkin iloksi kommenttilootaan.
Tarjosin jäätelöä ystävälleni siemenöidyn kuhan jälkkäriksi. Samainen ystävä toi minulle Amsterdamista tuon hienon linnakakkuvuoan, joka kuvassa näkyy.

2 dl kuohukermaa
1 tlk maitotiivistettä
2 appelsiinia
0,5 dl appelsiininkukkavettä

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita vaahto maitotiivisteeseen. Raasta appelsiineista kuori ohuiksi suikaleiksi ja purista mehu sitruspuristimella. Sekoita kuoriraaste ja mehu maitotiiviste-kermaseokseen. Lisää appelsiininkukkavesi ja sekoita.
Laita valmis jäätelömassa pakastimeen. Vatkaa massaa sähkövatkaimella puolen tunnin välein kunnes jäätelö on jähmettynyt. Tähän menee 3 – 4 tuntia.

Kuhaa ja siemeniä

maanantai 23. helmikuuta 2009

Kokkasin taannoin ystävälläni terveellisen illallisen. Tarjolla oli pannulla nopeasti käytettyjä vihreitä luomuvihanneksia, vihreää salaattia vuonankaalista ja avokadosta, nuudeleita ja siemenillä paneroitua kuhaa.
Keitettyihin nuudeleihin sekoitin mainiota kastiketta jonka ohje löytyy Yaelianin blogista. En laittanyt maapähkinävoita, mutta hyvää tuli silti, hyvä kun ei nuoltu nuudelikulhoa aterian päätteeksi..
Kuhan ohje on Alt om mat –lehdestä. Ostan lehteä vain opetellakseni ruotsia. ;) Pelkäsin, että siemenet syövät kuhan herkän maun, mutta turhaan. Todella herkullista.

kuhaa
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja
kananmuna
sekalaisia siemeniä
öljyä

Leikkaa kuha annospaloiksi. Suolaa ja pippuroi palat. Kierittele kalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja sitten siemenissä. Paista kalapaloja kuumalla pannulla öljyssä minuutti kummaltakin puolelta.

Kuva tärähti, mutta kyllä siitä siemenen erottaa.

Ruusuriisi

lauantai 21. helmikuuta 2009

Mainio ja ehkä vähän terveellinenkin välipala ja aamiainen, ja miksei jälkkärikin. Minä lisäsin tähän vielä vähän pilkottua banaania välipalalla. Toimii kuumana ja kylmänä.

5 dl keitettyä täysjyväriisiä
2 dl pakastevadelmia
2 dl kookoskermaa
ruusuvettä
puolikas mango
2 rkl tomusokeria

Keitä siis riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kun riisi on valmis, lisää kattilaan vadelmat ja kookoskerma. Kiehauta. Lisää loraus ruusuvettä ja pilkottu mango. Makeuta tomusokerilla.


Risottoa

sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Aloitin pari viikkoa sitten ihan oikeissa päivätöissä. En ole viime aikoina tottunut moiseen, joten olen ollut väsyksissä ja syönyt paljon leipää. Sitä isoa pyöreää jälkiuunileipää, luomuna. Kerran söin pakastepitsan ja kerran tölkkihernaria.
Uuden vuoden lupauksesta kokata joka viikko yksi resepti keittokirjasta olen toistaiseksi onnistunut pitämään kiinni, tosin viime viikolla keitin ensin ja hyvällä onnella Aglio & oliosta löytyi sama ruoka. :D Tällä viikolla ei ehkä onnistu, ellei jostain kirjasta löydy vielä tänään ohjetta pastaan pestolla.. Lähistöllä olisi kyllä pari kauppaa auki, mutta en jaksa nyt pukeutua ihmisten ilmoille.
Työpaikalla tulee sentään syötyä hyvin, me käydään läheisessä Amica-työpaikkaruokalassa joka päivä. Siellä on yllättävän hyvät sapuskat ja erinomaiset salaatit, puoli kiloa päivässä –tavoite on helppo toteuttaa.

Alla olevat risotot olen keittänyt jo tammikuussa ennen muuttoa. Kaukaa viisaana kirjasin reseptit ylös. Jos näissä oli joku niksi, niin niitä en muista enää. Ensimmäinen muokkautui Ruokatorstain tomaattisesta chorizopadasta, kumpikin noudattaa kaikkea mitä kaapista löytyy –linjaa. Hyviä olivat molemmat, erityisesti jälkimmäinen.

Tomaattinen chorizo-risotto
½ sipuli
öljyä
1,5 dl risottoriisiä
1 dl valkkaria
5 dl kanalientä
pieniä chorizo-makkaroita
1 dl tomaattikastiketta (edellisen päivän pastasta)
10 – 15 basilikanlehteä (lisätään valmiiseen risottoon)
mustapippuria



Katkarapuselleririsotto
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl risottoriisiä
öljyä
1 dl valkkaria
5 dl itse keitettyä rapulientä
2 sellerin vartta
2 dl katkarapuja
valkopippuria
1 rkl voita (valmiiseen risottoon)

Blogger Template created by Photographic Elements