Pecan-plus Pie

lauantai 27. joulukuuta 2008

Tein pitkin syksyä retkiä Akateemiseen hiplaamaan Nigellan joulukirjaa, mutten raaskinut ostaa sitä. Joulukuun alussa äitini päästi minut kärsimyksistäni ja osti kirjan minulle synttärilahjaksi, jei!
Ohjeista testasin ensimmäisenä tätä syntisen hyvää pähkinäpiirakkaa, jota on leipaistu muissakin blogikeittiöissä, ainakin Bella Vanillassa.
Multa ei meinannut millään löytyä ohjeen vaatimaa miedon makuista kasviöljyä, eikä siis löytynytkään, mutta saksanpähkinäöljy sopi tähän paremmin kuin hyvin. Tosin se on ehkä pikkasen kallista tällaisiin tarkoituksiin. Maitoa minulla ei ollut, korvasin sen vedellä ja kananmunia löytyi kaapista vain kaksi. Hyvin onnistu pienoisilla muutoksillakin. Pähkinöiden virkaa toimittivat pekaanit, hasselit ja mantelit.
Itse söin vain tuon kuvatun palan ja lopun piirakan kannoin ihanaakin ihanammille Tiketin tytöille lohturuoaksi kiireisiin joulunaluspäiviin.


225 g vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 ml öljyä
60 ml kulutusmaitoa
150 g tummaa siirappia
100 g voita
200 g tummaa sokeria
1 tl vaniljauutetta
350 g pähkinäsekoitusta
3 kananmunaa

Sekoita jauhot, suola. öljy ja maito tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija 24 – 26 cm) ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan.
Sulata siirappi, voi ja sokeri kattilassa. Lisää lopuksi vanilja ja ota kattila liedeltä, anna jäähtyä 10 minuuttia. Ota piirakkapohja jääkaapista ja levitä pähkinäsekoitus pohjalle. Vatkaa kananmunat siirappiseokseen ja kaada seos pähkinöille.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Penne con funghi e limone

Eli pastaa herkkusienillä ja sitruunalla. Tämä on hyvin sitruunaista ja siten kirpakkaa, joten jos ei niin välitä sitruunasta, niin mehun voi kyllä jättää poiskin, valkkaria vaikka tilalle sit.

rasiallinen herkkusieniä
1 laakerinlehti
1 sitruuna
oliiviöljyä
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria

Puhdista herkkusienet, leikkaa kannat ja pilko sienet samankokoisiksi jos tarpeen. Laita sienet, reilu luraus oliiviöljyä ja laakerinlehti pannuun. Paista sieniä koko ajan käännellen kunnes öljy on imeytynyt sieniin. Lisää pannuun yhden sitruunan raastettu kuori ja puolikkaan sitruunan mehu. Paista vielä hetki hyvin kuumalla levyllä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ota pannu liedeltä, lisää vielä oliiviöljyä ja kaada pannuun keitetty valutettu pasta. Sekoita hyvin ja lisää lopuksi silputtu lehtipersilja.

Ankkaa ja salaattia

Selailin ystäväni luona joulukarkkitalkoissamme jotain Nigellan kirjaa, jossa oli ohje jälkimarinoituun ankkaan, ystäväni yltyi kehumaan ohjetta kovasti. Minulla on pakastin täynnä ankanrintoja, jotka pitäisi syödä pois ennen tammikuun puoliväliä, aloitin tällä reseptillä.
Tässä on nyt vaan matkassa pari mutkaa: En todellakaan kirjoittanut ylös ohjetta, painanut mieleeni kirjan nimeä tai soittanut ystävälleni kastiketta tehdessäni, joten en muistanut mitä kastikkeeseen olisi pitänyt laittaa. No ainakin korianteria, mutta sitä minulla ei ollut, laitoin minttua.
Ja mikäs siinä ohjetta soveltaessa kun tuli kerran todella hyvääkin, mutta tästä on nyt jokunen tovi kun tämän tein, enkä enää muista mitä kastikkeeseen laitoin.. Ainakin sitä minttua ja kuvan mukaan paahdettuja seesaminsiemeniä, limeä siihen tuli myös.. Niiden lisäksi tais olla öljyä ja chiliä.

Ankan paistoin seuraavasti:
Viilsin pöydällä tunnin verran lämmenneen (sulan) ankanrinna rasvaan ristiviillot. Asetin ankan kylmällä pannulle nahkapuoli pannua vasten ja paahdoin miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Sitten kippasin enimmät rasvat pois pannulta ja paistoin ankkaa vielä toiselta puolelta viisi minuuttia. Käärin valmiin ankanrinnan folioon ja annoin lepäillä puualustalla 10 minuuttia. Siivutin ja kippasin päälle kastikkeen.

Pekoni-pekaaniruusukaalit

Rakastan ruusukaaleja, rakastan pekaanipähkinöitä ja ihan erityisen paljon rakastan pekonia. Vielä kun rapeaksi paistetun pekonin ja paahdettujen murskattujen pähkinöiden joukkoon heittää reilun hyppysellinen kuivattua laakerinlehteä ja paistaa esikeitetyt ruusukaalit ankanrasvassa, voi sano heippodei ainakin painonhallinnalle ja tervetuloa ahneelle syöpöttelylle. :D

Sipulipiiraset

Piirakkapohja on valmista pakastelehtitaikinaa, sellaisesta isosta levystä. Leikkasin sulaneesta levystä rengasmuotilla ympyröitä. Täytteessä on muutama keltasipuli, jotka paistoin hitaasti karamellin värisiksi, kuivattua laakerinlehteä ehkä teelusikallinen, suolaa, mustapippuria ja balsamicoa. Päälle vielä raastettua pecorinoa ja uuniin 15 minuutiksi.

Blogger Template created by Photographic Elements