Maailman paras maksapatee

tiistai 30. syyskuuta 2008

Jääkaapissa nökötti pari pakettia naudanmaksaa viimeinen käyttöpäivä uhkaavasti häämöttäen eikä pakastaminen jotenkin napannut. Googletin hyvää maksapatee-ohjetta, mutta mikään ei miellyttänyt. Päädyin siis soveltamaan täysin ilman odotuksia, ajattelin että parempi nyt jotain duunaa kuin heittää lähemmäs kilo maksaa menemään. Myös pari omenaa ja puska salviaa oli pakko käyttää heti ja kermankin viimeinen käyttöpäivä taisi olla kaksi päivää ennen tämän tekemistä, jääkaapintyhjennysruokaa siis. :)
Onneksi sovelsin, tästä tuli niin hyvää, että itketti!

200 g pekonia
800 g siivutettua naudanmaksaa
1 sipuli
2 omenaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua timjamia
15 salvianlehteä
2 dl kermaa
2 dl portviiniä
1 tl roseepippureita
mustapippuria myllystä
suolaa

Paista pannussa pekonikuutioita, silputtua sipulia ja murskattuja valkosipulinkynsiä sekä kuorittuja, lohkottuja omenoita. Pekonin ei tarvitse rapsakoitua, kunhan nyt kypsyy. Lisää timjami, roseepippurit ja silputut salvian lehdet. Kaada pannuun kerma ja keitä kunnes omenat ovat pehmenneet. Kaada isoon kulhoon odottamaan jatkokäsittelyä.
Laita pannuun 2 rkl voita ja paista maksasiivut kummaltakin puolelta. Kaada pannuun portviini aika pian maksat käännettyäsi ja anna kiehua kannen alla kaksi minuuttia. Jos ja kun kaikki ei mahdu kerralla pannuun, paista ensin osa ja laita tämä osa takaisin pannuun seuraavan erän käännettyäsi ja lisää sitten portviini.
Mausta maksat suolalla ja mustapippurilla paiston aikana. Kaada maksat ja portviini kermaseoksen joukkoon ja soseuta tasaiseksi. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka kelmulla ja peitä pohja puolukoilla. Kaada pateemassa vuokaan ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

En ehtinyt ottaa kuvaa korkkaamattomasta pateesta kun se teki niin hyvin kauppansa viime sunnuntaisella brunssilla.

Suosittelen sipaisemaan vielä lämmintä pateemassaa voidellun paahtoleivän päälle, ai autuutta!

12 kommenttia

  1. Herkkua! Miten luulet, että patee käyttäytyy pakkasessa? Olettaen siis, että sitä jää yli...:)

    VastaaPoista
  2. Maksapatee näyttää tosi herkulliselta ja kauniilta (sen makua kuulinkin kehuttavan).
    Toivottavsti koko brunssiseurue ei pillahtanut itkuun ;D
    Olisinpas ehtinyt mukaan.
    t. äiti

    VastaaPoista
  3. tiv: mä en pateeta pakastaisi, mutta en nyt mene varmaksi sanomaan ettei se onnistu. Puolet pienemmän annoksen jos tekee, niin ei ole niin voimakasta ylijäämävaaraa, mulla vaan oli sitä maksaa niin julmetusti.

    äiti: tuut ensi kerralla sitten. kukaan ei itkenyt, vaikka muutama näytti siltä että kohtaa saattaisi vähän tirauttaakin. mutta se seikka lienee edellisen illan peruja eikä maksapateen erinomaisuutta. :D

    VastaaPoista
  4. Tää oli NIIN hyvää! Tulee kuvaa katsoessa kiukkuiseksi kun ei saa kaapattua leivälle nokaretta JUST NYT :)

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Tämä tuli googlaamalla vastaan, ja näyttää ja vaikuttaa hyvältä. Kehittelemäsi resepti on sikälikin mielenkiintoinen, että tuota ei kypsytetä vesihauteessa vaan teit vain massan kypsistä aineksista ja se oli siinä. Pitää ehdottomasti kokeilla. Näköjään rakenteesta tuli oikein hyvä ja pysyi hyvin kasassa, ei siis liene riskiä että tulisi liian löysää?
    t. Maria

    VastaaPoista
  7. Tein tuota pateeta kokeeksi jos vaikka joulupöydästä löytyis

    VastaaPoista
  8. Tämä vain on niin hyvää! Kolmantena vuotena taas joulupöytään tulossa! Hyvää joulua kaikille teille! <3

    VastaaPoista
  9. meillä koirakin jätti syömättä..en enää maksaa osta kun ei siitä kukaan tykkää...bioastiaan piti laittaa moinen tekele

    VastaaPoista
  10. Thanks, A Lot For The Post. It Has Helped Me Get Some Nice Ideas.

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements