Poutapilvenkepeä kesäkakku

perjantai 30. toukokuuta 2008

Tätä ei nimen perusteella käy kevyttuotteeksi syyllistäminen. Kakku on pelkkää voita, kermaa ja juustoa ja ah niin ihanaa! Kyseessä on valkuaisilla kuohkeutettu juustovanukas, jonka kirpakkuutta voi helposti säädellä enemmällä tai vähemmällä limellä. Harvemmin jaksan kiisseleitä keitällä, vaan teen kakun pelkällä juustolla ja kermalla, silloin siitä tulee myös helppo ja nopea. :) Kakkupohjani halkaisija oli 26 cm. Kakkua voi mielellään myös M&A:n hääkakuksi kutsua.

Kakun leipomiseen (voiko sanoa leipoa, vaikka ei käytetä uunia) oli myös mahtavan pätevä syy: viime viikonloppuna osallistuin Kaapelitehtaalla Helsingin työväenopiston metallityökurssille, jossa väänneltiin aika paljon rautalankaa. Äitini iskosti päähäni idean kakkukuvusta, joka oli tietenkin pakko toteuttaa. Oli jotenkin tosi paljon vaikeampaa käytännössä kuin mun päässä, mutta kiitos pätevän opettajan, muuuuutamaa tuntia myöhemmin iltasella kupu oli valmis ja ainakin mun mielestä hienompi kuin osasin kuvitellakaan, eli ihan TOSI hieno siis.
Kärpäsiähän tuo ei pidä loitolla, eikä kissojakaan vaikka alkuun niin kuvittelin: jo kahtena aamuna kuvun alla on istunut onneton kissa pähkäilemässä miten sieltä pääsisi pois. Mä en tajua miten ne sen alle menee, kanssa-asujakin on Japanissa, joten sitäkään ei voi syyttää. Onneksi kissa on viisas eläin, hilaamalla kuvun ja sen mukana itsenä pöydän reunalle, kupu tipahtaa lattialle ja koittaa kaivattu vapaus.

Lime-juustokakku
4 kananmunaa
n. desi sokeria
4 desiä kermaa (itse käytin puolet maitoa)
2 rkl liivatejauhetta tai vast. määrä liivatelehtiä
2 purkkia Philadephia-juustoa
4 limeä
pohjaan:
paketillinen LU:n Bastogne-pipareita
100 g voita
koristeluun:
mansikoita

Valmista ensin pohja eli sulata voi ja murskaa keksit ja sekoita keksimurska ja voi keskenään. Painele massa sormin irtopohjaiseen kakkuvuokaan, jonka pohjan olet vuorannut leivinpaperilla (ei ehkä ole välttämätöntä, fiksummat kommentoikoon). Laita jäähtymään.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita 2 dl kermaa (tai maitoa) kuumenemaan. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi kuohkeaksi vaahdoksi (kattilassa). Kaada vaahtoon kuuma kerma koko ajan sekoittaen, nosta liedelle ja kuumenna (älä siis keitä) kunnes muodostuu sakea kiisseli. Sekoita kiisseliin pakkauksen ohjeen mukaan työstetty liivate.
Raasta limeistä kuoret ja purista mehut, notkista juusto näiden joukkoon, eli sekoita reippaasti haarukalla. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kerma ja juusto kiisseliin. Tarkista maku, tässä vaiheessa voit vielä tehdä asialle jotain.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (tippa limen mehua auttaa asiassa). Nostele vaahto varovasti vanukasmassaan. Kaada kakkuvuokaan jäähtyneen keksipohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Irrota kakku varovasti vuoasta ja koristele mansikoilla.

7 kommenttia

  1. uniikit astiat tms on hieno juttu. ja varsinkin kun on omin kätösin vääntänyt ;)

    mihin ihmeeseen saat noin ison taideteoksen mahtumaan?

    VastaaPoista
  2. hyppysellinen: ei se nyt NIIN iso ole. nykyisessä asunnossamme on se hyvä puoli, että säilytystilassa löytyy. siinä on taas se huono puoli, että on myös mitä säilyttää. kanssa-asujan hermo kiristyy aika ajoin kun kaikki kaapit ja komerot on täynnä käyttökelvotonta ja täysin turhaa tavaraa, mutta jolle voisi keksiä uusiokäyttöä tai johon voisi säilöä jotain; mulla on mittava erikokoisten tyhjien laatikoiden kokoelma. ja aika monta mittavaa muutakin kokoelmaa. :D

    eilen mein pihalle ilmestyi siirtolava, jonne voisi kantaa vanhat romunsa. ehkä meiltäkin kannetaan sinne jotain. lavalle on ikkunasta hyvä näkyvyys, joten kuikuan sinne aika ajoin ja jos jotain mielenkiintoista sattuu silmään, niin olen valmiuksissa lähtemään dyykkaamaan, pitäähän sitä aarteet romulavalta pelastaa!

    VastaaPoista
  3. Oi miten kaunotar on hän kakkukupunen, tosiaan aika suuret reikäset mutta pitäneehän se loitolla ainakin lepakot ja pikkulintuset jossei nyt ihan kärpäsiä ja kissoja :D Kissat ovat kyllä vekkuleita, hihii täällä yksinään väsyneenä näen mielessäni kissasi tuolla kuvun alla äimistelemässä :D

    VastaaPoista
  4. Mä jäin kanssa oikeen pitkäksi aikaa tuijottelemaan noita kuvia. Ihanaa valkoista ja punaista, sitten tuollaista rosoista katiskaa ja kaunista pitsiä. Nättiä! Kakkureseptiä täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  5. hanna ja rossanna: kiitos! kakkua kannattaa ehdottomasti kokeilla, vaikka juustovanukasversiona aika työläs onkin.
    vähänkö olis hirveää, kun kesäiseen jälkkäripöytään lentää läiskähtäisi lepakko, joka veisi mennessään kakusta mansikat!

    VastaaPoista
  6. Kyllä ne lepakot ovat todellinen vaara. Minulla on tuttava, joka paistoi lettuja ulkona suloisena kesäiltana. Ja kuinka ollakaan, lettutaikinaan lennähti loiskahten lepakko!
    Lentäväinen pelastui, mutta lettujen paisto loppui siihen...

    t.äiti :D

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements