Intialainen illallinen

perjantai 17. lokakuuta 2008

En ole koskaan eläissäni ennen tätä kokannut mitään intialaista, vaikka kyseisenlaisesta sapuskeesta pidän. Oli siis jo aika tehdä asialle jotain, varsinkin kun keittokirjahyllyssäni on majaa pitänyt jo kohta 10 vuotta opus nimeltä The Complete Book Of Indian Cooking (Parragon 1996). Jääkaapissa puolestaan piti majaa viimeistä käyttöpäiväänsä muutama broilerin rintapala, joten pitkän pähkäilyn päädyin valmistamaan vinkeänimistä Shahi Murghia eli jugurtissa haudutettua broiskua.
Kun kerran pääsin hyvään alkuun, niin ei kannattanut heti lopettaa, vaan turvauduin myös blogistaniin ja napasin naan-leipään ohjeen Risulinnasta ja porkkana-sipulisalaattiin Tamarind Heavenista. Mulla ei ole hajuakaan miten intialaiset ateriansa koostaa, mutta minä kannoin kaiken pöytään yhtaikaa ja lisäkkeiksi vielä riisiä ja raitaa. Jälkkärit sentään syötiin vasta broilerin jälkeen.
Kaikki oli erinomaista, vaikka valmistusvaiheessa sormesta irtosi pala ja naan-leipien ulkonäkö ja koostumus hymyilyttivät meitä hiukan. Ensimmäinen intialainen keitostelu ei varmasti jää viimeiseksi.

PORKKANA-SIPULISALAATIN ohje mainiosta Tamarind Heavenista, jolla on osuutta inspiraation lähteenä tähän ja toivottavasti moneen tulevaan aterian. Eli kiitosta siihen suuntaan hienosta blogista.
Siivutin sipulit ja porkkanat mandoliinilla ja liika itsevarmuus kostautui heti ja viistin sormestani siivusen. Kyseinen vehje on siis niin helkkarin terävä, että sillä irrottaa helposti vaikka koko sormen. Siinä on kyllä sellaisia sormien säästämiseen tarkoitettuja osia, mutta ajattelin, ettei niitä nyt sipulia varten kannata liata. No eipä, yhden tikinkin olis varmaan voinut laittaa..

1 - 2 sipulia
pari porkkanaa
1 rkl hienonnettua minttua
1 rkl hienonnettua korianteria
1/4 tl suolaa
yhden limetin mehu

Siivuta sipulit ja porkkanat. Liota sipuleita kylmässä vedessä noin 20 minuuttia. Poista sipulit vedestä ja kuivaa ne hyvin. Sekoita kaikki salaatin ainekset.

RAITAan en etsinyt ohjetta, kertokaa ihmiset jos siihen pitäisi laittaa vielä jotain muutakin. Mun suuhun maistui vähintään yhtä hyvälle kuin Fredan Buddhassa.

maustamatonta jugurttia
pätkä kurkkua
suolaa
jeeraa
tuoretta silputtua minttua

Suikaloi tai raasta kurkku, purista ylimääräiset mehut pois. Sekoita kaikki ainekset keskenään.


SHAHI MURGH eli a traditional curry cooked in yogurt by a slow-cooking method that is used to make many of the sauces in India.
Noudatin kirjani ohjetta aika tarkasti, viitsin jopa mitata mausteet ja pääsin käyttämään flavour shakeria mausteiden murskaamiseen. On hyvä aina aika ajoin näyttää kanssa-asujalle kuinka tarpeellista kaikki pelit ja vehkeet, mitä keittiön kaapeista löytyy, onkaan.
Kirjan mukaan ruokaan kuuluu 60 g vaaleita rusinoita, mutta jätin ne pois, mikä näin jälkikäteen hieman kaduttaa, mutta ensi kerralla sitten. Mantelirouhe korvaantui mantelilastuilla ja ghee auringonkukkaöljyllä kun ei sitä Kampin K-kaupassa myyty tai ainakaan mun silmiin ei sattunut.

1 tl kuminansiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
2 ruokalusikallista öljyä
1 ohueksi siivutettu sipuli
4 broilerin rintapalaa
½ tl suolaa
3 ½ dl maustamatonta jugurttia
1 ½ dl kermaa
1 rkl mantelilastuja
3 tl garam masalaa
2 neilikkaa
kolmen kardemumman siemenet
1 laakerinlehti
tuoretta korianteria silputtuna

Murskaa kuminan- ja korianterinsiemenet morttelissa tai vastaavassa. Kuumenna puolet öljystä pannussa ja kuullota sipulisiivuja n. 15 minuuttia miedolla lämmöllä välillä käännellen kunnes sipuli on pehmennyt ja saanut hieman väriä.
Leikkaa broilerin rintapalat kolmeen osaan ja ruskista palat pannulla kauniin värisiksi joka puolelta.

Lisää pannuun murskatut siemenet, garam masala, suola ja mantelilastut. Sekoita hetki ja lisää sitten sipuli, jugurtti ja kerma. Kuumenna ja lisää pannuun viimeisiksi kokonaiset neilikat, kardemumman siemenet ja laakerinlehti. Anna hautua hiljalleen kiehuen n. 40 minuuttia. Koristele korianterilla.


Naan-leipien ohje löytyi Risulinnasta (johon se on päätynyt Hesarista). Intouduin pistämään kaasu-uuniin kunnolla hönkää eli aivan liikaa, joten paistuminen ei tapahtunut toivotulla tavalla. Sitä paitsi kun mä tätä reseptiä nyt luen, niin taisin laittaa vähän eri määrän noita nestemäisiä ainehia kun reseptiä puolitin. No hyviä oli, mutta kuvaa en kehtaa laittaa.

5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
50 g voita, 2 dl maitoa
200 g ruokajogurttia

Sekoita siivilöityihin jauhoihin suola ja leivinjauhe. Lisää seokseen maito, jogurtti ja puolet sulatetusta voista. Sekoita nopeasti – älä vaivaa taikinaa liikaa, jotta se ei sitkisty. Nosta taikinasta (esimerkiksi puuhaarukalla) leivinpaperille taikinakokkareita (yhdelle pellille noin 4 kappaletta). Taputtele jauhotetulla kädellä kokkareet ohuiksi leipäsiksi. Paista 275 asteessa 7–10 minuuttia, kunnes pinnalla on ruskeita täpliä ja pinnan kuori kupruilee. Voitele kypsät leivät lopulla voisulalla.

Jälkkäriksi tein yllämainitusta kirjasta vielä PAISTETTUJA BANAANEJA JA MAUSTETTUA JUGURTTIA. Kirjan mukaan sahramia olisi pitänyt paahtaa ja kaikkee, mutta mun sahrami oli muotoa jauhe, niin en viitsinyt sitä alkaa paisteleen. Kirjan ohje on neljästä kuudelle, mutta kanssa-asuja ei ole makean ystävä niin tein vain kahden ihmisen annoksen siten, että puolitin banaanien määrän, mutten minkään muun. :)

0,1 g sahramia
2 rkl maitoa
6 kardemumman siemenet
45 g voita
3 rkl fariinisokeria
½ tl kanelia
1 banaani
4 dl maustamatonta jugurttia
3 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl paahdettuja mantelilastuja

Sekoita sahrami maitotilkaan ja lisää kardemumman siemenet. Sulata voi ja sokeri paistinpannulla, lisää kaneli ja sekoita hyvin. Kuori ja siivuta banaani. Paista banaanisiivut karamellissa nopeasti kummaltakin puolelta. Annostele paistetut banaanisiivut tarjoiluastioihin. Sekoita jugurttiin maustettu maito ja hunaja. Kaada jugurtti banaanien päälle ja koristele paahdetuilla mantelilastuilla.

10 kommenttia

  1. Mulla muuten on sama kirja, ja sekin on kauan ollut kirjahyllyssä ilman että olisin siitä paljon mitään tehnyt...Oi oi, toivottavasti sormesi voi paremmin.Mulla oli ennen mandoliini,mutta monien onnettomuuksien jälkeen mulle tuli mandoliini fobia, joten lopulta annoin sen pois.

    Porkkanasipulisalaatti näyttää herkulliselta ja samoin tuo jälkkäri!

    VastaaPoista
  2. Just tuolla lailla ne intialaiset syövät, kaikki vaan samaan aikaan pöytään, paitsi ehkä se jälkkäri :-) Kiva, että ensimmäinen intialainen kokkailukokemus oli enimmäkseen myönteinen! Toivottavasti sormi voi jo paremmin!

    VastaaPoista
  3. hehhh, oisit laittanu kuvan leivistä :) :) Mulla ei ollu kokemusta itselläkään niiden teosta, mutta kyllä ne maistui meille :) Varmasti kului hetki aikaa teilläkin tuon intialaisen kokonaisuuden kanssa, mutta mukavaa ajanvietettähän se on. Hyvältä näyttää kaikki, *nam*

    VastaaPoista
  4. Yaelian: Mun täytyy ottaa tuo kirja nyt laajemminkin haltuun, siinähän on vaikka kuinka paljon hienoja ohjeita ja kaikki suht helppoja.
    Olen aina kuvitellut, että intialaisen tekeminen on jotenkin hankalaa ja monivaiheista, mutta eipä se sitten niin taida ollakaan.
    Mulle jäi jo vähän kammoa mandoliinia kohtaan, mutta ehkä mä annan sille vielä mahdollisuuden.

    Hippu: Kiitos vinkistä, eli jatkossakin kaikki pöytään samaan aikaan. Onko se lassi muuten ruokajuoma vai pitäiskö sitä tarjota jälkkäriksi? Me juotiin olutta, mutta mitä intialaiset aterialla juovat?
    Sormi voi jo hyvin, itseasiassa yllättävän hyvin eli haava on parantunut tosi nopeesti kokoonsa nähden. Ja kummasti sitä tulee toimeen ilman etusormeaankin.

    Risulinna: Mä lupaan laittaa kuvan seuraavasta yrityksestä, vaikka leivät olisivat kuinka rumia. :)
    Aikaa meni odotettua kauemmin kun piti sitoa sormea kasaan, mutta muuten koko aterian olisi saanut kasaan n. tunnissa eli siinä ajassa kun menee broilerin valmistamiseen.
    Mä olen kyllä aika nopea aina käänteissäni, ennätys taitaa olla 26 ihmisen brunssin valmistaminen ja kattaminen puolessatoista tunnissa. Vieraiden saapuessa olin kyllä vähän hikinen ja tukka pystyssä, mutta eipä ne kaikki vieraatkaan edellisiltaisten juhlien jäljiltä freeseimmillään olleet. :D:D

    VastaaPoista
  5. Oijoi miten herkullisen näköistä! Sä teit samat kun mä mandoliinilla. Mulla on oikea etusormi kolmion muotoinen vieläkin.. Nyt vasta oon päässy mandoliinikammosta ja tein tuon mun perunamunakkaan mandoliinia ja SUOJAA käyttäen.

    VastaaPoista
  6. Niin siis edellinen kommentti on Rossanalta Bella Vanillasta. Mä vielä harjoittelen uutta henkilöllisyyttä:D

    VastaaPoista
  7. Minulla on myös tuo keittokirja ja siitä on jäänyt monta reseptiä vakioresepteiksi vaikka olenkin blogannut vasta yhdestä.

    Listalla on kyllä jo pari reseptiä, mistä aion blogata kunhan ehdin.

    VastaaPoista
  8. Rossana: Kiitos! Mutta on se mandoliini kätevä, vaikkakin pirun vaarallinen.

    Ari: Pistäs blogaten, kivaa lukea muidenkin intialaisia kokemuksia.

    VastaaPoista
  9. Hieno intialainen illallinen! Tuo jalkkari oli todella herkun nakoista.

    Meilla tarjotaan makeat ruokalajit paaruokien kanssa pikkukupeissa. Mies on siihen tottunut, silla han on Pohjois-Intiasta kotoisin, missa tarjotaan makeiset aina ruoan kanssa.

    VastaaPoista
  10. Anna: Kiitos!
    Ihanaa kun joka puolella maailmaa on omat tapansa, aina voi oppia uutta.
    Millaisia makeita niidne pääruokien kanssa tarjotaan?

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements