Täytetty porsaan ulkofile ja rakuunakastike

maanantai 6. lokakuuta 2008

Porsaasta tulee herkästi kuivaa ja ikävää pureskella, kun se pitää kypsentää ihan kypsäksi. Täyttämällä ulkofileestä tulee erittäinkin maukas ja mehukas, kun se marinoituu ikään kuin sisältä päin.
Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun tekee kuten Jamie kehottaisi, eli pyydä lihakauppiastasi leikkaamaan filee auki. Buahhahhaa, jos olisin mennyt Kampin K-kaupan lihatiskille vakuumihyllystä ottamani lihakimpaleen kanssa, niin olisin varmaan saanut fileeni siivutettuna, että auki on kerta kaikkiaan. Siellä sellainen supersöötti, mutta harvinaisen pihalla oleva tyttö myi mulle kerran unkarilaista salamia italialaisena. Nimenomaisesti pyysin saada jotain italialaista ja tyttönen (joka ei niistä leikkeistä mitään tiennyt) nappasi laarista Unkarin-serkun ja oli ihan että tässäpä tätä. Yritin siihen sitten, että se on kyllä Unkarista, mutta tyttö oli vakuuttavana, että kyllä se Italiasta on kun siinä Italian lipun värit… Se oli niin pihalla ja niin vakuuttunut lipputuntemuksestaan, että viitsinyt sen enempää siinä inttää sitten. Otin unkarilaista, sitä paitsi se on erinomaista.


porsaan ulkofile
purkillinen vihreitä oliiveja
kourallinen pinjansiemeniä
10 basilikanlehteä
suolaa
pippuria
1 dl punaviiniä
1 rkl kuivattua rakuunaa

Paahda pinjansiemenet. Poista oliiveista kivet, ellet vallan käytä kivettömiä. Surauta siemenet, oliivit ja basilika tasaiseksi tehosekoittimessa tai vastaavassa (minä käytin sauvasekoitinta). Leikkaa porsaan filee auki levyksi terävällä veitsellä. Pippuroi filee ja suolaakin halutessasi, itse en suolaa käyttänyt kun oliivit ovat niin suolaisia. Fileen voisi myös öljytä. Levitä täytetahna fileelle. Kääri filee tiukalle rullalle ja sido paistinarulla timmiksi paketiksi. Jätä lämpimään makustumaan uunitukseen saakka, fileen voi laittaa myös jääkaappiin odottelemaan jos paisto hetki häämöttää kaukana tulevaisuudessa.


Ota fileeseen kaunis pinta joka puolelle kuumassa pannussa ja suolaa ja pippuroi. Paista uunissa n. 80-asteiseksi, vähän muttei paljoo vähempikin riittää. Uunilämpö 175 on sopiva ja puolentoista kilon fileeseen menee n. tunti.
Kääri valmis file folioon vetäytymään kymmeneksi minuutiksi. Valmista sillä välin kastike eli kaada paistoliemet kattilaan, joukkoon punaviini ja rakuuna, keitä puoleen ja siivilöi. Tarjoile puikulaperunoiden tai muun sopivan kasvislisukkeen kera.

8 kommenttia

 1. Miksi se possu pitää kypsentää täysin kypsäksi? Itse olen possua syönyt koko ikäni mediumina ja vieläkin olen hengissä... joten mikä on se "pointti" tuossa täyskypsyydessä?

  VastaaPoista
 2. Saas nähdä miten tuossa possun kypsyysasteessa käy. Jossain ravintoloissa saakin jo vajaakypsänä. Itse olen joko aivan ylikypsän ja ylikuivan ystävä tai sitten juuri ja juuri kypsähkön eli n. medium+ voisi olla aika liki.

  Mutta ehkä on parempi kuitenkin blogeissa kirjoittaa, että paista kypsäksi. Eipähän ainakaan tarvi tuntea tunnontuskia.

  VastaaPoista
 3. Wikipedia kertoo, että possussa voi olla mm. salmonellaa ja kaikenlaisia loiseläimiä, joita useimmat varmaan eivät halua elämään suolistoonsa. Mulla on jotenkin ollut sellainen käsitys, että kasvissyöjiä (mm. nauta) on turvallisempi syödä raakana kuin lihansyöjiä (mm. sika, kana).

  VastaaPoista
 4. Pointti possun täyskypsyydessä on juurikin bakteerien ja loisten hävittäminen. Trikiinin jos kotimaisesta porsaasta sais, niin se saattais jo olla jonkuntyyppisen kansallisen kriisin paikka (trikiini muuten kuolee 77 asteessa), mutta Celen mainitsema salmonella on kyllä mahdollinen.
  Salmonellaa todennäköisempi vitsaus possussa on yersinia, josta vuosittain jokunen suomalainen sairastuu. Yersinian epidemiauhrit ovat yleensä kasviksista ripulinsa saaneet, mutta tartunta raa'asta sianlihasta on ihan mahdollinen.
  Raa'asta porsaasta on mahdollista saada myös toksoplasmoosi.
  Tiedän että taudit ovat harvinaisia, mutta kukapa suosittelisi syömään raaka broileriakaan? Ja harvinaisetkin taudit ovat varsin ikäviä omalle kohdalle osuessa.

  Ja siis ketään en tuomitse tahi sormella osoita jos ei porsastaan läpikypsennä, ihan kuin tässä itse jotain hygieenikko-hysteerikkoja muka oltais ja aina kaikkien taiteen sääntöjen mukaan muka toimittais. ;)

  VastaaPoista
 5. Taidan siis jatkaa possun syömistä kuten ennenkin. Jos jostain syystä kuuluisin siihen prosenttimäärään,joka taudin liian raa´asta possusta saa, niin taidan päättää päiväni oman käden kautta. Miksi pilata elämänsä varoen jokaista tautia ja bakteeria, jonka kulinaarisesta nautinnosta voisi mahdollisesti joskus vuonna nakki tai makkara saada.

  VastaaPoista
 6. Hyvä anonyymi, juuri noin! Mä kannatan kans nautintoja, elämässä saa niin varoa muutenkin kaikenlaista.
  Eikä yersiankaan aiheuttama tauti NIIN vakava ole, että kannattaisi lähteä radikaaleihin oman käden toimiin, kyllä ne taudit sairastamalla (ja lääkkeillä) lähtee.

  VastaaPoista
 7. Heips!
  Tätä teen huomenna vaimolle!
  mies, 52 v.

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti maistuu sekä miehelle että vaimolle!

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements