Ensimmäisen muffinikokeilun yhteydessä mainittu Mummo Ankan keittokirja osoittautui äippäläreissulla Mikki Hiiren keittokirjaksi (Kirjalito 1983) ja sain sen sieltä mukaani. (Siihen kyllä liittyi jotain ehtoja, että pitää siskolta kysyä jos sekin haluaa sen ja sen kanssa pitää sitten vuorotella kun se on yhteiseksi joululahjaksi saatu vuonna 1983… You wish, sister. Kiitokset kirjasta vielä näin 25 vuoden jälkeenkin Hyvinkään-tädille!)
Mutta miten upea teos! Ja miten liikuttavasti siinä on tahroja niillä aukeamilla, joilta on reseptejä ahkeramminkin kokeiltu.
Kirjassa ohjeistetaan heti alkuun mm. kysymään lupaa keittiön käyttöön ja kutsumaan aikuisia paikalle jos tarvitaan liettä, uunia tai sähkökoneita. Myös jälkien korjaamisen tärkeyttä korostetaan (kukahan siivoaisi meidän keittiön suklaaruutujen jäljiltä?).
Kirjassa ohjeistetaan heti alkuun mm. kysymään lupaa keittiön käyttöön ja kutsumaan aikuisia paikalle jos tarvitaan liettä, uunia tai sähkökoneita. Myös jälkien korjaamisen tärkeyttä korostetaan (kukahan siivoaisi meidän keittiön suklaaruutujen jäljiltä?).
Kirjasta löytyy leivonnaisia, leipiä ja keittoja, munaruokia, liha- ja kalaruokia, vihanneksia ja salaatteja, jälkiruokia sekä juomia, kaikki ihanasti lasten ja lastenmielisten makuun ja ennen kaikkea lasten tehtäviksi soveltuvia.
Osa ruuista ja resepteistä on vähintäänkin omituisia näin vuoden 2008 makuun, kuten Baloon taikakeitto. Siihen tulee 1 tlk tomaattikeittoa ja 1 tlk herkkusienikeittoa. Nämä kaadetaan kattilaan ja lisätään vettä tölkkien ohjeen mukaan. Kuumaan keittoon lisätään paahdettuja leipäkuutioita ja persiljaa. Aika paljon joutuu taikomaan, että mä tuota söisin. :D
Asiaan: Sammakon keittiöstä jäivät mieleeni kuikuamaan upeat mokkapalat. Niitä päänsisäisesti suunnitellessani tuli mieleen tämä kirja ja mokkapalojen sijaan päädyin Ison Pahan Suden suklaaruutuihin. Ruudut tehtiin yhdessä kanssa-asujan kanssa, mikä oli kivaa kun me ei yleensä koskaan kokata yhdessä. Reseptiä noudatettiin hyvin tarkasti ja valmiiden kuorrutettujen palojen päälle ripoteltiin kookoshiutaleita kuten 80-luvulla konsanaan. Reseptit voi toki lukea kuvistakin, mutta kirjoitettakoon ne vielä tähän.
Osa ruuista ja resepteistä on vähintäänkin omituisia näin vuoden 2008 makuun, kuten Baloon taikakeitto. Siihen tulee 1 tlk tomaattikeittoa ja 1 tlk herkkusienikeittoa. Nämä kaadetaan kattilaan ja lisätään vettä tölkkien ohjeen mukaan. Kuumaan keittoon lisätään paahdettuja leipäkuutioita ja persiljaa. Aika paljon joutuu taikomaan, että mä tuota söisin. :D
Asiaan: Sammakon keittiöstä jäivät mieleeni kuikuamaan upeat mokkapalat. Niitä päänsisäisesti suunnitellessani tuli mieleen tämä kirja ja mokkapalojen sijaan päädyin Ison Pahan Suden suklaaruutuihin. Ruudut tehtiin yhdessä kanssa-asujan kanssa, mikä oli kivaa kun me ei yleensä koskaan kokata yhdessä. Reseptiä noudatettiin hyvin tarkasti ja valmiiden kuorrutettujen palojen päälle ripoteltiin kookoshiutaleita kuten 80-luvulla konsanaan. Reseptit voi toki lukea kuvistakin, mutta kirjoitettakoon ne vielä tähän.
Ison Pahan Suden suklaaruudut:
2 munaa
1 ½ dl hienoa sokeria
150 g sulaa voita tai margariinia
50 g sulatettua tummaa suklaata tai 2 rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 ½ dl (90 g) pähkinärouhetta tai mantelilastuja
1 rkl voita (uunipannun voiteluun)
1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
2. Ota esille kulho. Lyö munankuoret rikki sen laitaa vasten ja valuta sisältö kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa kunnes seos on kuohkeaa.
3. Laita voi ja suklaa pieneen kattilaan ja sulata miedossa lämmössä koko ajan sekoittaen.
4. Kaada sulanut suklaaseos muna-sokeriseokseen. Sekoita
5. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja pähkinärouhe tai mantelilastut keskenään (vaikkapa muovipussissa). Kaada suklaa-munaseokseen ja sekoita hyvin.
6. Voitele uunipannu ja kaada taikina siihen. (Kopioijan huom. vuoka kandee jauhottaa myös.)
7. Pane uunipannu uuniin ritilän päälle ja anna paistua 15 minuuttia.
8. Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se ruuduiksi.
2 munaa
1 ½ dl hienoa sokeria
150 g sulaa voita tai margariinia
50 g sulatettua tummaa suklaata tai 2 rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 ½ dl (90 g) pähkinärouhetta tai mantelilastuja
1 rkl voita (uunipannun voiteluun)
1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
2. Ota esille kulho. Lyö munankuoret rikki sen laitaa vasten ja valuta sisältö kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa kunnes seos on kuohkeaa.
3. Laita voi ja suklaa pieneen kattilaan ja sulata miedossa lämmössä koko ajan sekoittaen.
4. Kaada sulanut suklaaseos muna-sokeriseokseen. Sekoita
5. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja pähkinärouhe tai mantelilastut keskenään (vaikkapa muovipussissa). Kaada suklaa-munaseokseen ja sekoita hyvin.
6. Voitele uunipannu ja kaada taikina siihen. (Kopioijan huom. vuoka kandee jauhottaa myös.)
7. Pane uunipannu uuniin ritilän päälle ja anna paistua 15 minuuttia.
8. Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se ruuduiksi.
Minnin suklaakuorrutus:
2 dl pölysokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl maitoa
Sekoita pölysokeri nesteeseen. Lisää kaakaojauhot. Sekoita kunnes kuorrutus on tasaista.
2 dl pölysokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl maitoa
Sekoita pölysokeri nesteeseen. Lisää kaakaojauhot. Sekoita kunnes kuorrutus on tasaista.
otetaas uusiks...
VastaaPoistaoi nam! sepen ruutuja söisin het! (onneksi on kauraomenapaistos juuri tullut uunista)
Meilläpä on Aku Ankan keittokirja vuodelta 1986. täytyykin tehdä siitä jolloinkin jotain ja esitellä tavallasi vähän tarkemmin. Josko saatais vaikka Ankkalinnasuoraa tänne?
käytiin muuten kesällä Minnin Japanin keittiössä. Mikin taloon ei jaksettu jonottaa.
Olenkin taysin unohtanut tuon kirjan...yhteinen joululahja...
VastaaPoistaJa nyt kun asiaa oikein ajattelen niin olisi aika vuorotella! :))
Tai ainakin maistella suklaa ruutuja sitten muutaman viikon paasta.
Voi, mitä nostalgia-aaltoja vyöryikään ylitseni! Täytyy varmaan itsekin kaivaa lapsuusajan keittokirjat kaappien kätköistä päivänvaloon (ja leipoa sitten holtittomia määriä mokkapaloja sekä kauralastuja). :D
VastaaPoistaSama kirja löytyy hyllystä,on kyllä ihana.
VastaaPoistaMut hei, kaivakaas kaikki omat lapsuusajan keittokirjat esiin ja esitelkää ne blogeissanne! Pliis. Tai edes kokeilkaa niistä jotain nostalgista herkkua.
VastaaPoistaJa siskolle tiedoksi, että mä olen haka hukkaamaan mystisesti erilaisia objekteja, myös kirjoja. Että voi olla ettei löydy koko kirjaa sit muutaman viikon päästä, ainakaan pariin päivään... Mutta aina voin parit suklaaruudut paistella. ;)
Mulla oli tuo Mummo Ankan keittokirja:D. Oiskohan äiti säilyttänyt sen jonnekin.. Mä muistan tehneeni hassun hatuntekijän kakkua joskus skidinä:D:D! Auh miks mä muistan sen kakun nimen?
VastaaPoistaSiispä Rossana kakkua leipomaan! ;)
VastaaPoistaJa mä niin tässä joku aamu teen paistetut munat Simon tapaan. Niihin tulee kananmunia, jotka paistetaan voissa ja maustetaan suolalla ja pippurilla. :D
Apua mä löysin sen kirjan! Se on vuodelta 1986 Mummo Ankan Unelmaherkut:). Mietin vaan että jollain on tainnut olla hauskaa leivonnaisten nimiä keksiessä: Roope Ankan ihmetorttu tai ehkäpä Hansun lankeemus:D Tiedän mitä teen huomenna;)
VastaaPoistaVoi apua, kaamea flashback! Tuo kirja liittyi kiinteästi isän arkivapaisiin: pakotin sen aina tekemään kanssa lounasta kun oli kerran molemmilla vapaapäivä. Voi vitsi, mistäköhän tuo löytyisi? Joku hämärä muistikuva mulla on ainakin jostain lihapullaspagetista.
VastaaPoistaAnni: Kyseessä taitaa olla Kaunottaren ja Kulkurin spagettierikoinen, eli lihapullat joita varten tuli valmistaa myös Helinän spagettikastike ja Peter Panin pasta. :)
VastaaPoistaOi, tuo samainen kirja on ollut ensimmäinen oma keittokirjani! Ja siitä on tehty vaikka mitä, sivutkin ovat sen näköiset ;)
VastaaPoistaMun lemppari taisi olla Seitsemän kääpiön muffinssit, pettymys vaan oli suuri kun omat leivonnaiset eivät olleet ihan samanlaisia kuin kuvassa... Mutta siis, ihana, ihana kirja. Ja ne muistot :D
(p.s. kiva kuulla että mokkapalat innosti :)
Siitä vaan sitten muffinsseja leipomaan, Sammakko.
VastaaPoistaNiitä mekin tehtiin aina siskon kanssa, en vaan muista minkä kääpiön versioita ne oli, siinä kun on jokaiselle seitsemälle oma lempimaku.
Kiitos superhyvästä ohjeesta! Kokeilin tehdä eilen näitä suklaaruutuja ja tuli tosi hyviä! Pitää tänään tehdä lisää.. :)
VastaaPoistaAnonyymi: Kiittäkäämm Sepeä! ;) Tämä on kyllä poiva leivonnainen, klassikkokamaa.
VastaaPoistaVoi mahtavaa! Olin aivan tyystin unohtanut tämän kirjan olemassaolon. Oli pakko heti soittaa äidille, että voisikohan tämä kirja olla vielä tallessa heillä :) Nämä suklaaruudut oli meidänkin perheen lemppareita!
VastaaPoistaMakea maa: Toivottavasti kirja löytyy, siinä on niin paljon kaikkea hienoa!
VastaaPoista