Makuja joita ei ole

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Artikkeli on julkaistu 10- Kiehuu! -projektin nettisivuilla osoitteessa www.kiehuu.fi.


Kuva Liisa Valonen

Metos Centerissä Keravalla koettiin 27.1. ainutlaatuisia elämyksiä ’Makuja joita ei ole’ -tapahtumassa. Suomen huippukokkien laatima kahdeksan ruokalajin menu sisälsi ainutlaatuisia makuelämyksiä kotimaisista harvinaisista raaka-aineista. Osaa raaka-aineista ei tapahtuman nimen mukaisesti todella ole kuluttajien, eikä juuri kenenkään muunkaan saatavilla, vaan aterian raaka-aineet hankittiin mm. MTT:n elävästä geenipankista ja yksityisiltä kotipuutarhureilta. Osaa raaka-aineista tuotetaan, mutta vielä pienissä määrin ja niiden osalta aterian tarkoituksena oli nostaa tuotteiden tunnettavuutta.

Eettisesti tuotettua hanhenmaksaa

Kuva: Liisa Valonen

Hauhalan hanhifarmin hanhenmaksa on pehmeydessään ja herkullisuudessaan ranskalaisen serkkunsa veroista, mutta maksa on kotimaista ja eettisesti ilman pakkoruokintaa tuotettua. Aterialla maksa tarjottiin ryvässipulihillokkeen kera. (Kokkina Jyri Hänninen)

Apilakukkasalaattia, vuohenputkiöljyä ja tiristettyä maalaisleipää

Apilakukkasalaatti ja vuohenputkiöljy ovat hyvä osoitus siitä, että parhaat raaka-aineet saattavat olla juuri ne, joita viimeiseksi lautaselleen ajattelee. Apila ja vuohenputki yhdistettyinä tammenlehväsalaattiin toivat suuhun kesän parhaat asiat kesässä: kuumat päivät ja vastaleikatun ruohon tuoksun.
Pelloillamme ja pientareillamme rehottaa kulinaristisesti upeita raaka-aineita, joita nykypäivänä harmillisen harva osaa hyödyntää saati ajatella, että ne olisivat hyödynnettävissä.
10 + Kiehuu! pyrkii kasvattamaan myös tämän raaka-aine pääoman tunnettavuutta mm. kesällä järjestettävässä villiyrtti- ja marja –tapahtumassa. (Kokkina Antti Ahokas)

Neulamuikun mätiä ja savusampikokkelia

Kuva: Juha Björklund

Neulamuikun mäti herättää kunnioitusta - pienihelminen mäti lypsetään vain 5 – 7 senttisestä kalasta käsin. Harvinaisuudestaan huolimatta mätiä on saatavilla syksyisin jopa tuoreena. Mätiä voi tiedustella Posion Järviherkut Oy:stä.
Kotimaisen sammen tuotantoa on elvytetty 2000-luvulla ja vuonna 2010 päästään herkuttelemaan kotimaisella kaviaarilla. (Kokkina Anssi Nurminen)

Poronsydänsashimia ja matsutakesieniä

Kuva: Liisa Valonen

Aterialla tarjottu kevyesti pariloitu poronsydän oli herkullisuudellaan osoitus siitä, kuinka eläimen kaikki osat ovat hyödynnettävissä keittiössä.
Poronsydän tarjottiin matsutakesienien (tuoksuvalmuska) kanssa. Matsutake on Japanissa erityisen arvostettua ja sienen vienti Japaniin kasvaa kokoajan.
Meillä matsutake on hyväksytty kauppasieneksi vasta 2007. (Kokkina Kimmo Jylhä)

Kaskinauriskeittoa

Kuohuviinillä ja kermavaahdolla hunnutettu nauriskeitto ”ninon” keitettiin Enon kannan nauriista. Kaskinauris on vanha maatiaislaji, joka on nimensä mukaisesti kylvetty kaskeen. Laji on hyvin sopeutunut pohjolan usein karuihin oloihin, mutta nykyään sen kaupallinen viljely on enää muutaman kasvattajan varassa. (Kokkina Jyri Hänninen)

Lapinsonnin fileetä, metsätryffelikastiketta, ryvässipulia ja paahdettua Lemin kirjavaa

Kuva: Liisa Valonen

Lapinlehmät eli Pohjoissuomenkarja on kahden muun Suomen alkuperäisen nautarodun tavoin hyvin harvinainen. Pelson vankilan elävän geenipankin ansiosta nautakanta on tällä hetkellä noin 500 yksilöä. Pelson vankilan ja samalla sen kasvattaman karjan kohtalo on tällä hetkellä avoinna ja töitä nautakannan pelastamiseksi tehdään hartiavoimin. Perinteisesti maitokarjana pidetyn lapinnaudan liha on erittäin maukasta ja mureaa.
Suomalainen metsätryffeli on hyvin aromaattinen ja maultaan intensiivinen sieni. Ensimmäisen kotimaisen tryffeliviljelmän odotetaan tuottavan satoa vuonna 2010.
Ryvässipuli on kaskinauriin tavoin vanha maatiaiskasvi, joka on sopeutunut erityisen hyvin kaskiviljelyyn. Valitettavasti ryvässipulia ei viljellä lainkaan kaupallisissa tarkoituksissa, vaikka se useiden asiantuntijoiden mielestä olisikin paras sipulilajike ruoanlaittoon.
Alun perin norjasta kotoisin oleva maatiaisperunalajike Lemin kirjava selvisi 10+ Kiehuu! –kokkien perunatestin ylivoimaiseksi voittajaksi. Lisää maatiaisperunoista voit lukea täältä. (Kokkina Kari Aihinen)

Kyyttöjuustoa ja perinnesiirappia

Kuva: Juha Björklund

Ensimmäisenä jälkiruokana tarjottiin Heikki Ahopellon toimittamaa kymmenen päivän ikäistä intensiivisen makuista kyytönmaitobrietä. Brien seurana maistettiin 1940-luvun reseptillä keitettyä perinnesiirappia. Perinteinen siirappi keitetään sokerijuurikkaasta ja siinä on omaleimainen paahdettu maku.

Villiyrtti-marjapraliinit

Aterian päätti Mika Gröndahlin kullalla silatut mesiangervo-praliinit.

Kari Aihinen ja minä
Kuva: Liisa Valonen

Linkkejä:
Metos Center
MTT:n kasvigeenivaraohjelma
Hauhalan hanhifarmi
Posion Järviherkut Oy
Carelian Caviar Oy
Sallan Villiporo
Chjoko

Kuva: Liisa Valonen

8 kommenttia

 1. 10 + Kiehuu! pyrkii kasvattamaan myös tämän raaka-aine pääoman tunnettavuutta mm. kesällä järjestettävässä villiyrtti- ja marja –tapahtumassa. -> erittäin mielenkiintoista!!!

  jännä että matsutake on meillä hyväksytty kauppasieneksi vasta noin myöhään...

  mielenkiintoisia juttuja ja kauniita annoksia!

  VastaaPoista
 2. Ai vitsit. Oon ihan ällikkänä. Mielettömiä herkkuja! Mmmm...

  VastaaPoista
 3. Hyppysellinen: Mikäli tapahtuma on kaikille avoin, niin lupaan laittaa kutsun tulemaan.

  Ketsuppi: Kannattaa pysyä niin sanotusti linjoilla, projektista kuullaan vielä täällä blogissakin.

  Nyt on muuten Facebookissa porjektille oma ryhmä 10+ Kiehuu!
  Sinne vaan kaikki!

  VastaaPoista
 4. oi mutta sehän olis hienoa! olispa upeaa jos se olisi kaikille avoin.

  VastaaPoista
 5. Nyt vasta huomasin että olit lisännyt tänne kuvia:-)Miltä oikein maistuu apilankukkasalaatti,kuulostaa varsin mielenkiintoiselta...
  Muutkin annokset very interesting!

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoisen kuuloisia ruokia! Pakko vielä kysyä, että mistä upea mekkosi on peräisin? :)

  - Anna

  VastaaPoista
 7. Anna: Kiitos! Mekko on Vilasta. Sieltä löytyy usein edukkaita kauniita vaatteita.

  VastaaPoista
 8. Take a simple survey and Win Prizes worth up to £2500
  [url=http://prizerewards.nl/myquiz/index.php?keyword=Forum]Click Here[/url]

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements