Aamiainen

sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Olen aamuihminen. On ihanaa herätä aikaisin, suorittaa aamuaskareet kaikessa rauhassa ja todeta, että koko päivä on vielä edessä. Viikonloppuisin aikaisin heräämisessä on erityishohtoa, sillä silloin on koko päivä edessä vain itselle. Näin keväällä oman lisänsä aikaisten aamujen hohtoon tuo lisääntyvä valo, kun herää tarpeeksi aikaisin, näkee päivän nousevan. Kevätaamun sininen hetki on uskomattoman hieno hetki.


Arkiaamuisin herätyskelloni soi siinä kuuden ja seitsemän välissä. Joskus tulee paineltua torkkua puolikin tuntia, joskus pääsen ylös jo ennen kuin kello ehtii soida. Useana aamuna puen ensimmäiseksi päälleni lenkkivaatteet ja otan pienen juoksukierroksen Töölönlahdella. Aamulenkkiä tai ei, niin aamuni noudattavat aina samaa kaavaa ja siitä poikkeaminen ei ole hyväksi henkiselle hyvinvoinnilleni. Kaava on seuraava: suihkuun, kissoille ruokaa, kahvi kiehumaan, aamiainen valmiiksi, vaatteet päälle, aamukahvi+aamupala+Hesari+Kauppalehti, tukka kuivaksi ja pieni restaurointi kasvoille, hiekkalaatikon siivous, lähtö.
Useasti ehdin tehdä aamuisin kaikenlaista muuta aamukaavaan kuuluvien toimintojen lisäksi: teen töitä tietokoneella, siivoan jotain pientä, lueskelen blogeja.Aamiaiseksi syön pääsääntöisesti pirtelöitä, joihin tulee runsaasti hedelmiä ja marjoja, pähkinöitä ja siemeniä sekä jogurttia.Vaihtoehtona toimii neljän viljan puuro, sekin pähkinöillä vahvistettuna. Koetan olla ostamatta voileipätarvikkeita, sillä alan helposti korvata kaikki ateriani leivillä. Sitä paitsi pirtelöt ja puuro tulevat ihan todella paljon halvemmiksi.


Ruokaleipää tulee silloin tällöin ostettua tai leivottua. Sitä jää usein myös yli ja silloin se pääsee aamiaispöytään appelsiinihillon kanssa.


Tänä aamuna oli appelsiinihillon ja leivän vuoro, niitä ennen hieman turkkilaista jogurttia, pähkinöitä ja hunajaa. Taustalla päivän Helsingin Sanomat, erittäin tärkeä osa aamujani. Viikolla luen Hesarin lisäksi myös päivän Kauppalehden.


Oleellinen osa aamupalaa on musta kahvi, mielellään kaksi mukillista.

9 kommenttia

 1. Mukavaa oli lukea sun aamiaisesta! Aikainen herääjä olen minäkin, ja usein myös teen tuollaisia pirtelöitä,nam!Kivan näköinen kahvipannu sulla!

  VastaaPoista
 2. Onpa kiva lukea aamustasi :)

  Olisinpa makin aikainen heraaja. Tykkaan kylla siita tunnelmasta aamulla, mutta on niin vaikea saada itseni ylos sangysta. Ja viela vaikeampi saada itseni illalla sankyyn.

  Pirtelot aamiaiseksi on hyva ja terveellinen idea, pitaakin kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Jotenkin on ollut niin kovin kiireista enka ole lukenut blogiasi pitkaan aikaan (viikkoon!!) ja miten ihanaa oli taas palata tanne ja aloittaa lukemalla aamustasi!

  Uskomatonta, mutta en malta odottaa herata aikaisin huomenna ja toivottavasti into jatkuu koko viikon! (Heraamisen ajankohta kun voi vaihdella aika pahasti...)

  Ja nuo pirtelot ovat kylla kiva juttu, kunhan saa sen kahvikupin, ja toisenkin, siihen jatkoksi:)

  t. sis

  VastaaPoista
 4. Pirtelöä täällä myös tekisi mieli, mutta tuoksuukin R:n keittämä puuro.
  Puuro on kyllä hyvää,varsinkin, kun sen toinen keittää ja laittaa lautaselle asti.
  Hyvää alkavaa viikkoa!
  N-tien T.

  VastaaPoista
 5. Jamesko siellä odottaa osinkoja..pirtelöä, nam?


  t.äiti

  VastaaPoista
 6. ihanan kiireetöntä aamutunnelmointia! tuo mansikkapitoinen kuva on raikkaan herkullisen näköinen...nam!

  VastaaPoista
 7. Yaelian: Kahvipannu on minulle kovin rakas. Raahasin sen(kin) mukanani Italiasta au pair -vuoden päätteeksi pieni ikuisuus sitten.

  Sisko: En nyt millään jaksa uskoa, että susta oli kivaa herätä tänään aikaisin. :D

  Täti S: Joku aika sitten muistelin sun keittämää ruispuuroa, sitä sai vain teillä kun olin lapsi. No ehkä joskus kotonakin, mutta ruispuurosta mulle tulee aina mieleen lapsuuden kesäaamut teillä.
  Pitihän sitä keittää sitten itsekin ja makoisaa oli, puolukoilla.

  Äiti: Juu James siinä kyttää, josko saisi palan leipää tai osingot jogurtista. Se ei välitä pirtelöistä kun niissä on siemeniä.

  Hyppysellinen: Siinä on mun pirtelö ennen jogurttia. Laitan usein joukkoon muutaman lehden sitruunamelissaa. Olen vakuuttunut, että se tekee hyvää ruoansulatukselle. Vakuuttuneisuus ei tosin perustu minkäänlaiseen faktaan vaan olen keksinyt sen itse. :)

  Pähkinöitä ole syönyt aina, mutta syksyllä aloitin niiden päivittäisen nauttimisen ja mun kaikki iho-ongelmat katosivat hyvin pian sen jälkeen.

  VastaaPoista
 8. Aamusi kuulostaa ihanan kiireettömältä, ja mitä herkkuja laitteletkaan... Minäkin olen aamuihmisiä, mutta paahdan yleensä nopeasti töihin, sillä "tuottavuuteni" alkaa laskemaan heti lounaan jälkeen ;)

  VastaaPoista
 9. Nemo: Mun on pakko saada aamulla puuhia rauhassa. Toinen vaihtoehto on nk. pystylähtö, mutta siihen turvaudun vain niinä aamuina kun pitää olla töissä oikeesti tosi aikaisin kuten aamuviideltä.

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements