Tomaattimurskat testissä: Mutti

perjantai 20. maaliskuuta 2009

Mai vista una polpa così! – Ennennäkemätöntä tomaattimurskaa! Näin lupaavasi lausahdetaan Mutti-tölkin kyljessä, eikä siinä nyt ihan metsäänkään mennä.


Muttilla on suorastaan myyttinen maine. Se on kallista, se on hienoa, se on makoisaa. Itse olen kantanut näitä kaupasta selkä vääränä jo useamman vuoden ajan, mutta en ole aiemmin sen kummemmin murskaa analysoinut. Tuotetta saa ainakin Stockmannilta ja S-Marketeista, jälkimmäisessä murska maksaa puolet vähemmän, mutta kustantaa siltikin 0,85 €.

Testistä kertauksena sen verran, että ihan subjektiivisesti arvioin ulkonäkö, makua ja ominaisuuksia, sekä suoraan tölkistä, että tomaattikastikkeeksi keitettynä. Kastikkeen teen mahdollisimman simppelisti eli pannuun pikkasen öljyä ja yksi siivutettu valkosipulin kynsi. Päälle tomaattimurska, joka saa kiehahtaa pannussa hyvin miedolla lämmöllä 8 – 10 minuuttia. Mausteeksi suolaa ja sokeria. Valmiin kastikkeen silaan oliiviöljyllä ja revin joukkoon tuoretta basilikaa. Syön kastikkeen penne-pastan kanssa.

Muttin väri on kauniin tumman punainen ja koostumus sosemainen. Joukossa näkyy valitettavan paljon siemeniä, mutta kuorirullia tai kantapaloja ei osu silmään.
Kypsentämättömässä murskassa on yllättävän laimea maku ja se on hiukan kitkerää. Jälkimaku on pitkä ja voimakas, ihan kuin siinä olisi aavistus valkosipulia, huono se ei ole ollenkaan.
Pannulla erottuu heti yksi kuorirulla, mutta muutoin murska säilyttää koostumuksensa ja värinsä. Tämä on hyvän murskan merkki, niissä halvoissa erottuu tomaattilohkot ja mehu, ja väri muuttuu vaalean oranssiksi.

Valmis kastike on todella hyvää, maku on täyteläinen ja ronskin tomaattinen. Tosin pieni kitkeryys säilyy sokerista huolimatta.
Pisteiksi Mutti saa 41/2, vähemmän kuin oletin. Bioitalia siis todella on Muttia parempaa.

7 kommenttia

 1. Mulle Suomessa Mutti oli aina numero uno, mutta tuota Bioitaliaa en olekaan kokeillut,joten en voi verrata.Täällä Muttia saa vain paremmista ruokakaupoista,mutta se on hurjan tyyristä, syy voi olla siinä,että paikallista tuotantoa on niin paljon.Muttissa on hyvä se, ettei siinä ole käytetty sitruunahappoa kuten melkein kaikissa muissa murskissa.

  VastaaPoista
 2. Pitäisi varmaan itsekin panna nuo kaksi vertailuun. En kyllä silti usko, että preferenssit muuttuvat, kun tuo Bioitalia on kuitenkin melkein 50% kalliimpaa. ;) Pitäiskö järjestää joskus porukalla tomaattimurskatastingit?

  VastaaPoista
 3. Itse en pahemmin tomaattimurskaa ostele muuta,kun pizzaan tekoon.Mutta näistä meidän lähikauppojen muskista mulle on parhaitenmaistunut pirkan murska just pahvitötsässä niinkun sääkin olit kokeillut.Heti kun on joskus ostanut vastaavan toisen firman tuotteen pahvissa,niin on nestettä olut hurjasti mukana.Toi pirkan yrttimaustettu käy ihan sinällään pizzan pohjalle,jossei jaksa ite keitellä.Muita joutuu valutella,etti koko pohja ui..

  VastaaPoista
 4. Yaelian: Pitääpä alkaa tutkia myös tuoteselosteita, ei tullut mieleenkään, että tomaattimurskassa saattaisi olla muutakin kuin tomaattia!

  Cele: Aivan vallan samaa ajattelin, että pitäisi järjestää isompi tasting, tulisi vähän näkökulmaa näihinkin testeihin.. :)
  Ja hintahan ihan riippuu, että mistä sitä murskaa ostaa, Mutti taitaa maksaa Stockalla 1,50. :D Ja Hulluilta Päiviltä sitä saa eurolla. Mä muista vielä kun se maksoi vain euron ihan normaalistikin.

  Ekku: Pirkkamurska pahvissa on kyllä hyvää ja sitä saa luomunakin, taitaa maksaa saman verran kuin eiluomukin.
  Itse en laittaisi tomaattimurskaa suoraa pitsan päälle, on sen verran kitkerää mun makuun, mutta toisaaltä mä en ole koskaan sellaista valmiiksi maustettua syönytkään, niin en pysty sanoon. :D

  Bioitalian yhteydessä ehdotettiin maistettavaski erästä (en muista nimeä) luomumurskaa, mutta aion nyt tähän väliin maistaa ihan noita kauppojen perusmurskeita.

  VastaaPoista
 5. Suosittelen Ciriota. Varsinkin viimeaikoina Mutti on laadultaan heikentynyt. Cirion tomaatteja myy ainakin Roiniset Helsingissä, Hagiksen hallissa. Pizzaan ja pastaan paras on Cirion San Marzano, joka on D.O.P-tuote (EU:n alkuperäsuoja)

  VastaaPoista
 6. Kiitos näistä vinkeistä! Itse olen jo vuosia käyttänyt Pirkka Luomua. Se on ihan eri asia kuin muut Pirkat ja minusta todella hyvää. Pidän myös siitä, että se on pahvipurkissa.

  VastaaPoista
 7. Aivan sama mitä tomaatitmurskaa purkissa on, kunhan
  purkin seinämiä ei ole vuorattu Bisfenoli-A:lla.

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements