Pataleipä - vaivaamaton leipä - no knead bread

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015Pataleipä oli kuuminta blogihottia kun vasta blogaamista aloitin ja kas, nyt seitsemän vuotta myöhemmin se löysi tiensä myös Prinsessakeittiöön! Silloin ennen muinoin puhuttiin vain no knead breadista, välissä oli kai tuo suomennettu vaivaamattoman leivän vaihe ja nyt se on sitten pataleipää. Oli nimi nyt mikä hyvänsä, niin johan se oli aikakin aloittaa kotileivänvalmistus.

Silloin muinoin oli muuten bloggareita, sitten meistä tuli bloggaajia ja nyt taidetaan olla blogaajia.

Pataleipä

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
4 dl reippaasti lämmintä vettä

Sekoita (kannellisessa) kulhossa jauhot, hiiva ja suola. Kaada kulhoon vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho (kannella tai) tuorekelmulla ja jätä lämpimään paikkaan vähintään 12 tunniksi.

Aseta pöydälle leivinliina ja jauhota se erinomaisen reilusti. Kippaa taikina liinalle, pöllytä lisää jauhoa. Koita käännellä taikinasta leivänmuotoinen. Muotoile liinasta nyytti, jonka sisään taikina jää. Anna kohota pöydällä nyytin sisällä vielä 2 tuntia.

Laita valurautapata kansineen kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Ota kuuma pata uunista, kippaa taikina nyytistään pataan, peitä kannella ja lykkää uuniin puoleksi tunniksi. Poista padasta kansi ja paista vielä 15 minuuttia.

Leipä säilyy hyvänä puhtaaseen leivinliinaan käärittyä, mitään muovipusseja ei tarvita.


6 kommenttia

 1. Pataleipä on parasta. En ole paljoa muuta enää leiponutkaan.

  Itse olen virtaviivaistanut työvaiheita, ensin jätin leivinliinavaiheen pois, nyt teen toisen kohtouksenkin suoraan samassa kulhossa ja lopputulos on yhtä hyvä. Viimeksi korvasin puolet vedestä kermaviilillä, leipään tuli lievästi hapatettu maku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ekat pataleivät eivät kyllä olleet millään muotoa onnistuneita, joten voi tässäkin jotenkin mogata. :)
   Pitää alkaa kokeileen variaatioita nyt kun osaa.

   Poista
 2. Ikuisuus siitä kun viimeksi tein tuota (ennenkuin kuin savipatani meni rikki...).Nyt olisi kiva tehdä taas,sillä tuo on tosi hyvä leipä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin, että onko tässä nyt pakko olla pata. Eikö voisi tehdä ihan vaan kattilassa, jossa on tiivis kansi?

   Poista
 3. Kiitos pataleipä ideasta! Tämä on minullakin mielessä pyörinyt kauan, mutta sun viestin pohjalta ymmärsin myös tehdäkkin tämän!

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements