Viikonloppuna vedin jalkaani kumparit, nousin viiden muun bloggajan kanssa minibussiin ja suuntasin retkelle utuisen sateiselle Länsi-Uudellemaalle. Retken järjesti Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy ja Slow Food Västnyland. Bussimme kuljetti meidät Lohjalle ja Siuntioon, joissa tutustuimme paikallisiin ruokayrittäjiin ja vierailimme Lohjan omenakarvenaaleilla. Iso kiitos heti kärkeen ihanalle oppaallemme Bittelle, joka oli sekä hauska että asiantunteva!
Länsi-Uusimaa on kauneinta Suomea, rakastan kumpuilevaa peltomaisemaa ja lehtipuuvoittoisia metsiä. Fiskarsiin ajamme joskus vain leikkimään leikkipuistoon ja syömään jätskit. Myönnettäköön, että alue talviasussaan ei ole minulle järin tuttu, mutta toivottavasti pääsen korjaamaan tilanteen tulevana talvena. Hanko saanee toisen mahdollisuuden ensi kesänä, edellisellä vierailulla kun se ei tarjonnut juuri muuta kuin tuulta.
Kauniiden maisemien lisäksi Länsi-Uusimaa tarjoaa koko joukon kotimaanmatkailun helmiä. Alueella voisi viettää retkeillen vaikka viikon. Ruokapainotteisella retkellämme onnistuimme tutustumaan kuuteen kohteeseen päivän aikana, viikossa ehtisi tutustua vähintään tuplamäärään ja samalla tulisi tukeneeksi paikallisia yrittäjiä ja kotimaista tuotantoa.
Myllyniemen tila Lohjalla toimii pitopaikkana ja tilausravintolana, suurienkin kemujen järjestäminen onnistuu ja tilalle mahtuu yöpymään.
Saavuimme tilalle utuiseen tihkusateeseen, joka lisäsi tilan viehättävää vanhaa tunnelmaan, ihan kuin olisi tullut toiseen aikakauteen. Tilalla valmistetaan kaikki itse alkutuotannosta, sitä mitä ei saada omilta tiluksilta, hankitaan naapureilta. Tilan lammaskartaastakaan ei jää yhtään lihaa myyntiin, vaan kaikki käytetään omassa pöydässä.
Myllyllä on kosken kupeessa valmiudet omaan sähköntuotantoon ja sen käynnistämistä suunnitellaan.
Retkikuntamme nautti nopean lounaan ravintola Saskatoonin kojulla, nimensä mukausesti tietenkin saskatoon-juomalla alas huuhdeltuna.
Omenakarnevaalit Facebookissa.
Ravintola Saskatoon Facebookissa.
Lohjalta on lyhyt matka Lohjansaareen ja tällä matkalla huomaa parhaiten kasvillisuuden muuttumisen siihen aiemmin ihastelemaani lehtipuumaisemaan. Lohjansaarella on ihan oma mikroilmastonsa, joka sopii erityisen hyvin omenanviljelyyn. Vierailimme Alitalon omenaviinitilalla ja pääsimme tutustumaan omenamehuntuotantoon. Tilaviinien lisäksi tilalla tuotetaan siideriä sekä valkoherukoista tehtyä viideriä.
Alitalon omenaviinitila Facebookissa.
Tässä on maailman iloisin omenanviljelijä, Marko Maula. Ehkä se johtuu siitä kun se tekee myös viiniä. On aina ilo kuunnella ja katsella työhönsä suurella intohimolla suhtautuvia. |
Tämä vehje puristaa joka syksy tuhansia litroja omenamehua. |
Gårdskullan kartanolta löytyy maatalousmuseo, jonne pitäisi mielestäni järjestää luokkaretkiä, kaikkien (ainakin kaupunkilaislasten) pitäisi vierailla siellä.
Ensiajatuksella maatalousmuseosta tulee mieleen sellainen suomalaisromanttinen pimeä aittarakennus, jossa on tiinu, kirnu, hinkki, keritsimet, tuohivirsut ja pölyttynyt puimuri jossain heinäpaalien uumenissa. Gårdskullan museo on kuitenkin huikea. Toistan, HUIKEA. Valtavassa hallissa on kahdessa kerroksessa erinomaisen siististi ja hyvässä järjestyksessä koko suomalaisen maatalouden historia ja vähän päällekin. Pelkästään traktoreita on kymmenittäin eri merkkejä ja malleja eri aikakausilta. Suosittelen varaamaan kunnolla aikaa museokäynnille.
Tilalla kasvatetaan luomu-agnus-härkiä ja lihaa voi käydä ostamassa tilalta suoraan joka perjantai. Tarkemmat tiedot löytyvät Gårdskullan Gårdin Facebook-sivulta.
Kuvan rakennuksessa sijaitsee jäätelötehdas. Siellä valmistetaan Sjundbyn ihanaa jäätelöä. Näissä huikeissa maisemissa voi kokoustaa ja järjestää juhlia luonnon helmassa.
Hankoon vievän tien (51) varrella Siuntion ja Inkoon rajalla on tien varressa Four Seasons Fishin kalasavustamo ja myymälä. Paikan ulkonäkö hämää, ei ehkä ensi näkemältä tule mieleen, että sisällä myydään kymmeniä erilaisia savukalatuotteita. Ostan usein vakuumiin pakattua lämminsavukalaa marketista, pidän siitä, mutta Four Seasons Fishin lämminsavulohi on kyllä ihan eri makukategoriasta. Ei siis ihme, että juhlapyhien alla kaupan pihassa kiemurtelee kymmenien metrien jonot.
Savustamolta voi tilata juhliin kalat avaimet käteen- periaatteella, eli savustamon henkilökunta asettelee kalat kaunnisti tarjolle valmiiksi. Juhlapöytään ei siis tarvitse kuin poistaa kääreet ja juhlien jälkeen palauttaa vadit kauppaan. Kaikki maistamani tuotteen olivat niin hyviä, että voin suositella kalaostoksille lähtemistä kauempaakin. Helsingin keskustasta kaupalle ajaa vain puolisen tuntia.
Four Seasons Fish Facebookissa.
Taas harmitti välimatka;D Tuo kalasavustamo-ja kauppa on ihana;siellä on tullut käytyä kun olemme menneet serkun kanssa hänen Hangon asunnolleen.Ihania tuotteita siellä.Muutenkin ihana tuo reissunne!
VastaaPoistaJoo sun on ehkä vähän vaikea extempore sieltä lähteä. :)
PoistaSjundbyn jäätelö on kyllä aidonmakuista ja voi sitä saisi useammasta kaupasta! Ja Four seasons fish, meidän vakikalakauppa, asumme siinä aika lähellä.... Kun tuolla kerran käy niin ei voi enää kauppojen tiskeistä vähänkään kauemmin seisonutta kalaa enää ostaa. Ihan retki teillä!
VastaaPoistaMusta tuntuu, että alan käydä tuolla kerran viikossa kalaostoksilla. :) Tulee sille savukalalle vähän hintaa, mutta kun ei tee enää mieli muuta syödä.
PoistaBitte on kyllä huikea nainen! Itse osallistuin syyskuun 9. päivän retkipäivään ja oli kyllä ihana päivä. Maatalousmuseo vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytyypä käydä sielläkin jossain välissä. Värikästä syksyä!
VastaaPoistaMuseo on ihan mieletön!
PoistaMä osallistun myös Slow Food -festareille ensi viikolla. :)
Hieno retki ja kuvia! Itse myös yllätyin (ja monta kertaa! :-)) samaisella retkellä kuin Huli eli Raasepori ja Inkoo retkipäivänä alueen upeasta ruoka- ja matkailutarjonnasta!
VastaaPoista