Plumcake allo yogurt

maanantai 13. lokakuuta 2008

Eli kakkua jugurtilla muttei luumuilla..


Italiankieliset lähteeni osasivat kertoa, että plumcaken olevan anglosaksista alkuperää ja originaaliin kakkuun tulee hedelmiä esim. niitä plums, makes sence.. ;) Mutta tässä italialaisessapa ei kuulkaas luumuja ole kuin nimeksi.
Minä ryhdyin plumcaken tekoon, sillä jääkaapissa nökötti vielä avaamaton, mutta jo jokunen päivä sitten vanhentunut maustamaton jugurttitönikkä. Jugurttihan ei hetkessä vanhaksi mene, joten ajattelin siitä luonnistuvan jonkun maittavan leivonnaisen. Italianaikojeni aamiaisiin taas kuului oleellisesti Mulino Biancon Plumcakes allo yogurt. Päättelin että kun niitä saa kaupasta niin niitä voi tehdä myös kotona.
Tiukan googlettamisen jälkeen päädyin Giallo Zafferanon reseptiin, lähinnä kuvien takia, muistuttavat niin vahvasti alkuperäistä inspiraation lähdettä Mulino Biancoa.
Omani kohosi hiukan liikaa ja oli siten hienoinen pettymys. Sitten omani lässähti ja se oli ylikohoamista suurempi pettymys. Tietty JOS olisin lukenut ohjeen kunnolla ja käyttänyt hiukan aivoa samalla, ei varmaankaan olisi tapahtunut kumpaakaan edellä mainituista pettymyksen aiheuttajista. Olisin saattanut jopa laittaa taikinaan ohjeessa selvästi mainittua leivinjauhetta kuivahiivan sijaan..


Maku ei ole ihan sama kuin niissä Italiassa nauttimissani, koostumuksesta nyt puhumattakaan. Pahaa tämä kakkuseni ei kuitenkaan ollut, aivan vallan päinvastoin. Tämä on ihanaa; kosteaa ja maukasta, mutta julmetun tiivistä.
Alla oleva ohje noudattelee kohotusaineen osalta alkuperäistä, muutoin omaa versiotani.

130 g tomusokeria
2 kananmunaa
120 g rypsiöljyä
4 dl luonnonjugurttia
1 appelsiinin raastettu kuori
1 tl vaniljatahnaa
280 g jauhoja
16 g leivinjauhetta

Laita kulhoon kananmunat, sokeri, öljy, appelsiininkuori ja vanilja sekä jugurtti. Vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhot ja leivinjauhe ja vatkaa taasen tasaiseksi. Seisota taikinaa lämpimässä n. 1 ½ tuntia. Voitele leipävuoka huolella ja kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

Kakun alaosa ei ole raaka, vaikka niin voisi kuvasta olettaa, se on vain hyvin hyvin tiivistä. ;)

9 kommenttia

  1. No eikös tonne vois ihan hyvin hujauttaa yhden nimeltä mainitsemattoman hillopurkillisen? ;)

    VastaaPoista
  2. tiv: no aivan helposti. ja puoli purkkia saa helposti kulumaan kun levittää hilloa joka siivulle mojovan kerroksen. ;) muutama siivu on silleen jo mennytkin, ai että on hyvää.

    VastaaPoista
  3. Tässähän iskee kohta hillopula!!!
    :) :) :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos mahtavasta ohjeesta. Leivoin tänään ja kakku keräsi kiitosta.
    Hieman aluksi epäilytti tuo leivinjauheen määrä ja taikinan seisotus mutta uskon sen olleen se "juttu" jonka ansioista kakun koostumus oli yli veto.

    Hyvää jatkoa :)

    VastaaPoista
  5. Hanna: Ihana kuulla, että kakku maistui ja onnistui. Kävinkin sivullasi katsomassa ja kakku näytti just siltä kuin pitääkin, toisin kuin tämä mun viritelmä. Taidankin leipaista tämän uusiksi oikealla kohotusaineella heti huomisaamuna.

    VastaaPoista
  6. näyttää hyvältä! mulla on jogurtti-villitys päällä:) mitä tuo vaniljatahna on? voiko sen korvata jollain?

    VastaaPoista
  7. Julia: Vaniljatahnan voit korvata vaikka vaniljauutteella tai esanssilla tai ihan vaniljasokerillakin.
    Tahnaa myydään täällä sellaisissa sikakalliissa pumppupulloissa, merkki on NoMU. Mä suhteutin hintaa vaniljatangon hintaan ja totesin, että pullohan on melkein ilmainen. :D

    VastaaPoista
  8. Kiitos ohjeesta! tästä tuli aivan ihanaa. mulla ei ollut appelsiineja joten käytin sitruunaa ja vaniljatahnan sijaan sitä sokeria. herkullisen kostea ja tiivis koostumus, niinkuin myös kirjoitit.laitoin kuvan siitä blogiini:)

    VastaaPoista
  9. Mukavaa Julia että sinullekin maistui. Kävinkin jo blogissasi kommentoimassa.
    Mun alkoi just nyt tehdä ihan hulluna tätä mieli!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements