Rahkavoitaikina - 3. luukku

keskiviikko 3. joulukuuta 2014Itse pyöräytetyn voitaikinan ehdoton etu numero yksi kaupan vastaavaan tuotteeseen verrattuna on paistetun tuotteen loistava (maku)säilyvyys. Kaupasta saatavat torttu-, lehti- ja voitaikina levyt tulee mielestäni nauttia ehdottoman tuoreeltaan, mielellään vielä vähän lämpiminä, leivonnaiset kuivuvat jäähtyessään eikä niitä herätä henkiin enää mikään, seuraavan päivänä syötynä ne ovat melkein jo yäk. Ei nyt sillä, että leipomuksen tulisikaan ihan määrättömiä aikoja säilyä, tai että niitä nyt kauheesti yleensä jäisi, mutta joskus on kiva tehdä tortut vähän etukäteen eikä taitella tähtiä silloin kuin vaikka vieraat jo istuvat kahvipöydässä. Parhaimmillaan on rahkavoitaikinakin suoraan uunista toki.

Rahkavoitaikina

5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g kylmää voita
250 g rahkaa

Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, kuutioi kylmä voi. Nypi jauhot ja voi muruisaksi seokseksi. Jos omistat monitoimikoneen, lado jauhot ja voi sen kulhoon ja surauta terällä muruksi.
Sekoita taikinaan rahka, muovaa pallura, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Lehtevöitä taikina, eli kauli se kolmeen kertaan, eikä yhtään enempää. Eli: Ota taikinapallo jääkaapista ja kaulitse se suorakaiteen muotoiseksi muutaman millin paksuiseksi levyksi hyvin jauhotetulla alustalla. Taita taikinalevy pituussuunnassa kolmeen kerrokseen, kauli taas suorakulmioksi ja taita uudestaan. Kauli taas ja taita. Tämän kaiken voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen leivontaa ja siirtää taikinataitoksen jääkaappiin odottamaan tai pakastaakin. Taikina kaulitaan viimeisen kerran leivontaa varten.Vinkki: Pasteijoita varten taikinaa ei tarvitse kaulita kolmeen kertaa, kertakin riittää.

Rahkavoitaikinasta tehdään tietenkin joulutorttuja itse tehdyllä luumuhillolla.Tähtitortut

Kauli esikaulittu voitaikinalevy parin-kolmen millin paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä veitsellä tai taikinapyörällä tasakokoisia neliöitä, esim. 10x10 cm. Viillä (tai rullaa) neliöiden jokaisesta kulmasta kohti keskustaa muutaman sentin viilto. Lado keskustoihin torttuhilloa, nosta joka toinen kulmalieveke hillon päälle ja nipistä yhteen. Voitele tähtien sakarat kananmunalla ja paista torttuja 225-asteisessa uunissa kunnes ne ovat kultaisen kauniita.

Vinkki: Taita taikinaneliöt tähtitortuiksi ennen hillon laittamista. Kuten kuvasta näkyy, nipistykset eivät tahdo pysyä kiinni.
Torttuhillon reseptiin pääset tästä.


6 kommenttia

 1. Tää tuli kuin tilauksesta :). Viikonloppuna on tarkoitus leipoa torttuja ja just haikailin taikinareseptiä. Kiitos :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin helppoa, että ihan hämmästyttää!

   Poista
  2. Olipa hyvä taikina! Suussa sulavia joulutorttuja :)

   Poista
 2. Just eilen tein rahkavoitaikinaa,mutta mulla oli Valion ohjeella 4 dl jauhoa,muuten samat ainekset.Onko nuo kuviesi tortut tehty tuosta rahkavoitainasta? Kaulin omaani vaikka kuinka monta kertaa ,mutten saanut tortuistani ihan noi lehtevän näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta taikinasta on tortut tehty. Mun äiti on opettanut, että voitaikinan voi taitella vain kolmesti tai se ei enää ole lehtevää. Saman luin croisanteja tehdessä leivonnan oppikirjasta. siksi tuohon kirjoitinkin, että kolmesti eikä yhtään enempää. :)

   Poista
 3. Kiitos Veera,sen vuoksi mun olikin vähemmän lehtevät

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements