Joulukukka-asetelmat DIY - 8. luukku

maanantai 8. joulukuuta 2014


Pääsin toteuttamaan itseäni joulupöytään sopivien kukka-astelmien teossa Kauppapuutarhaliiton ja Blogiringin joulukukkakampanjassa. Kukkana minulla on lempijoulukukkani valkoinen hyasintti, en voi vastustaa niiden jumalaista tuoksua. Ensimmäiset tulee hankittua samoihin aikoihin ensimmäisten glögimukillisten ja joulutorttujen kanssa eli noin lokakuussa..Hyasintti on erittäin oiva kukkanen kauttauksen koristajaksi, koska se on matala, eikä siten osu katsekorkeudelle vastapäisiin ruokailijoihin nähden. Askarsinkin kukkaistutukset joulupöydän kattaukset mielessä. Mitä se amerikkalaisissa (hää)elokuvissa ja sarjoissa tärkeää osaa esittävä centerpiece nyt sit suomeksi onkaan?


Osallistuin pari viikkoa sitten Kauppapuutarhaliiton joulukukka-aamiaiselle, jossa kaksi floristia asetteli kädenkäänteessä siinä yleisön silmien alla mitä hienompia ja koristeellisimpia istutuksia. Inspiroiduin valtavasti, ottivathan he kumpainenkin heti alkajaisiksi kuumaliimapistoolit esiin! Jos kuumaliimapistooli ei jokaisen kotitalouden vakiovarusteisiin kuulu (vaikka mielestäni pitäisi), niin monenmoista muuta istutuksiin sopivaa löytyy kaikilta. Tässä on oiva tilaisuus ottaa esiin kauniita maljoja ja vuokia, joita ei muutoin tulisi pöytään katettua. Lisää jouluista rekvisiittaa kuten havuja ja käpyjä löytyy pihalta joka havupuun juurelta.


Suosi joulukukkaostoksillakin kotimaista. Kukkaviljelijät ovat Suomessa iso työllistäjä ja ja kukkien siirtyessä kukkakauppoihin, työllistetään myös isoa kasaa pieniä yrityksiä ja yksinyrittäjiä. Kotimaiset kukat tunnistaa sirkkalehtimerkistä.


Hyasintti on helppohoitoinen ja pärjää hyvin vähällä vedellä. Luraus silloin tällöin riittää. Ilmeisen yleinen luulo on, että hyasinttia ei kastella ollenkaan, mutta kyllä se vaan ilman vettä kuivahtaa eikä jaksa kukkiaan kunnolla avata. Ylenpalttinen läträys taas kasvattaa kukkavartta, eikä kasvi ehkä enää kukkiessaan pysy ilman tukea pystyssä. 
Jos hyasintin pystyy siirtämään yöksi viileään, kestää kukinta paljon pidempään.
Sirkkalehtimerkin kotisivulta kauniistikotimainen.fi löytyy kaikkien joulukukkien hoito-ohjeet ja muutakin ajankohtaista kukkatietoutta.


Istutuksia varten hyasintin sipulin ja juurien ympäriltä voi poistaa mullan kokonaan (auenneesta kukasta voi poistaa juuretkin). Ravistele multa hennosti biojäteastiaan. Tarvittaessa huljuta juuria vesiämpärissä kunhan muistat, että multavettä ei saa kaataa viemäriin.
Vanhaan nuottipaperiin kääräistyt juuret huuhtelin märiksi ja kietaisin sipulin juurineen löyhästi tuorekelmuun, muuten kasteleminen paperiin olisi hankalaa. Nämä olivat mun omat suosikit asetelmista. Paperi on sen verran tukevaa, että nämä pysyvät hyvin pystyssä myös yksittäin, joten saatanpa askartaa tällaiset joulupöytään paikkakorteiksi vielä nupullaan olevista kasveista ja jouluvieraat voivat sitten viedä omansa kotiin mukanaan.

Muiden bloggaajien kotimaisia joulukukkia pääsee ihastelemaan Blogiringin sivun kautta. Kauniisti kotimaista joulukukkakalenteria voi seurata Facebookissa.www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Blogirinki ja Kauppapuutarhaliitto ry

2 kommenttia

  1. Mikä ihana blogi sinulla! Kauniita kuvia ja herkullisia reseptejä. Jään seuraamaan!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements