Freekeh: pilahvi ja paahdetut kurpitsat

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Freekeh on vehnää, joka korjataan raakana, kuivataan ja paahdetaan. Freekehissä on vihreä sävy ja vienoinen savun maku. Freekehiä on käytetty ikiajat Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa ja nyt se on maailmalla supertrendikästä ja ihan just kohta myös meillä.

Freekiä käytetään mm. lihan lisukkeena, keitoissa, riisin tapaan risotossa ja voi siitä keittää puuronkin.

Kuulin freekehistä ekan kerran Australian Masterchefissä ja jo kohta muutaman päivän päästä siitä kirjoitti Helsingin Sanomat.

Freekehiä saa kokonaisena tai rikottuna suurimona, kumpikin malli on täysjyvää. Freekeh sisältää runsaasti kuitua, proteiinia, rautaa, kaliumia ja magnesiumia. Ravintoarvoiltaan se on aika lähellä kvinoaa, mutta ei ole tietenkään gluteenitonta.

Ostin oman pakettini Hakaniemen hallin Maustekeitaasta. Freekehiä saanee kaikista arabialaisia tuotteita myyvistä etnisistä ruokakaupoista, Ruohonjuuri lupasi sitä valikoimiinsa mahdollisimman pian ja veikkaan, että tässä käy lehtikaalit ja pian freekehiä saa kaikkialta.

Freekeh-pilahvi

2,5 dl freekehiä
7,5 dl vettä keittämiseen
1 granaattiomena
puoli ruukkua minttua (pelkät lehdet)
1 ruukku lehtipersiljaa (varsineen)
0,5 dl manteleita
1-2 tl ras el hanout -mausteseosta
0,5 dl oliiviöljyä
(suolaa)
200 g fetajuustoa

Keitä freekeh kypsäksi, mutta vielä selkeästi hammastuntumaiseksi.* Valuta mahdollinen ylimääräinen vesi. Kaada valmis freekeh kulhoon.
Irrota granaattiomenasta siemenet, silppua tuoreet yrtit. Lisää kaikki aineet juustoa lukuunottamatta freekehin joukkoon, sekoita.
Murustele kulhoon feta.




Hunajan ja appelsiinin kanssa paahdetut kurpitsat

1-2 pientä myskikurpitsaa
1 (luomu)appelsiini
1 rkl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Halkaise myskikurpitsat, poista siemenet ja rihmat. Leikkaa kurpistanpuolikkaat lohkoiksi ja asettele uunivuokaan.
Pese appelsiini erittäin huolellisesti. Raasta appelsiinin kuori kurpitsalohkoille. Purista lohkojen päälle puolikkaan appelsiinin mehu.
Pirskottele päälle hunajaa ja öljyä, mausta suolalla.
Paahda uunissa noin puoli tuntia


*Freekeh-pakettini keitto-ohjeet olivat ehkä hiukan epämääräiset. Kuiva-aineen ja veden suhteen yhdistelin netistä löytämistäni ohjeista. Keitin välillä sekoittaen 20 minuuttia, jonka jälkeen aloin maistella freekehiä, keitin lopulta noin puoli tuntia.

2 kommenttia

  1. Kuulostaa jännältä! Kuskusin, kvinoan, bulgurin ym. suurkuluttajana heti kiinnostuin. Täytyypä ottaa kokeiluun heti kun tulee jossain kaupassa vastaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän tätä saa kohta joka marketista. Voin täällä huudella kun alkaa yleistymään.

      Poista

Blogger Template created by Photographic Elements