Pane di zucca eli kurpitsaleipä

keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Ohje näihin kurpitsaleipiin löytyi vallan googlettamalla ja noudatin ohjetta kaikista tavoistani poiketen orjallisesti. Paitsi, että minulla ei ole puuhellaa tai leivinuunia, mutta minkäs sitä olosuhteilleen näin äkkiseltään mahtaa. Ainoa vaan, että kun ohjeessa sanotaan paistamaan leipiä kunnes ne ovat kauniin ruskeita niin kauniin ruskea ja kaasu-uuni eivät ihan mahdu samaan lauseeseen. Toisaalta kaasu-uunissa on ihan oikea liekki toisin kuin sähköuunissa, joten siltä kantilta ajateltuna kaasu-uuni on melkein puulämmitteinen…
Ohjeessa sanotaan leipien kohoava uunissa todella paljon ja niin ne tosiaan tekivät ja kohosivat aika paljon enemmän kuin oletin. Nämä olivat uunissa noin 45 minuuttia ja jauhoja meni jonkun verran enemmän kuin 700 g, jauhojen lopullinen määrä riippuu kurpitsasoseen kosteudesta. Hiiva syö sokeria jonkin verran, mutta lähempänä pullaa kuin leipää nämä ovat. Makeudesta huolimatta sipaisin kuumalle leivälle voita ja voi kurpitsa kuinka hyviä! Ja kuorikin oli kalvakasta väristään huolimatta täydellinen, sellainen juuri sopivasti sitkeä, juuri sopivasti rapea ja sisältä ihanan pehmeä leipänen.

1 kg kurpitsaa (raakapaino kuorineen ja siemenineen)
50 g hiivaa
700 g vehnäjauhoja
200 g sokeria
100 g voita
hyppysellinen suolaa
1 dl rusinoita

Poista kurpitsasta siemenet ja paahda loppua kuorineen 180-asteisessa uunissa kunnes malto on haarukalla kokeillessa pehmeää. Jäähdytä paahtunut kurpitsa ja poista siitä sitten kuori ja soseuta malto sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa. Kurpitsan paahtuessa valmista taikinajuuri eli liota hiiva tilkkaan lämmintä vettä ja sekoita joukkoon desi jauhoja, juuri on valmis kun sen määrä on tuplaantunut ja se kuplii. Sekoita kurpitsasoseeseen sokeri, sulatettu voi, suola ja taikinajuuri sekä rusinat, joita olet liottanut puoli tuntia tilkassa vettä. Sekoita jauhot taikinaan desi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Taikina on valmis kun se on mahdollisimman pehmeää, muttei enää tartu sormiin (ainakaan paljoa). Muista vaivata taikinaa ainakin kymmenen minuuttia. Muotoile taikinasta haluamasi muotoisia leipiä ja kohota niitä liinalla peitettyinä suunnilleen tunnin verran. Paista leipiä 180-asteisessa uunissa noin tunti.

Kurpitsan palat kannattaa asetella paahtumaan aika väljästi ja kohtuullisen kokoisina paloina.

Kokeile kurpitsan kypsyyttä haarukalla.

Taikinassa on kaunis keltainen väri.

Ja leivät tosiaan sitten kohoavat reippaasti, näistä tulisi nättejä pienissä leipavuoissa.

Kiitokset kaikille syyskuun ruokahaasteessa kurpitsajäätelöä äänestäneille!

7 kommenttia

  1. Aika hienoja kurpitsaohjeita on viime aikoina verkossa viljelty. Eipä jää tämäkään laisin huonommaksi, hieno juttu. Lähes yhtä hieno kuin tämän kuun ruokahaasteen raaka-aine ja se on jo paljon sanottu minulta ;)

    VastaaPoista
  2. Tämän leivän täytyy olla hyvää..
    On se kurpitsa semmoista herkkua, että harvoin pääsee maistamaan.
    Jos mummon kurpitsasato tuottaa tulosta, niin testaan tätä leipää ensitilassa.

    VastaaPoista
  3. Tätä leipästä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mulle oli ennestään tuntematonta leipoa leipää kasvissoseeseen, mutta mulle on (viel) tuntematonta moni muukin asia leipomisen saralla.

    VastaaPoista
  4. Näin vanhaan kyselen vastauksen toivossa, että onkohan sulla tietoa paljonko toi kurpitsa määrä olisi pelkkänä soseena? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisko se sellaiset viitisen desiä? Ehkä vähän enemmän. Sanoisin, että seitsemän on jo liikaa yähän ohjeeseen.

      Kiva kun kommentoit! Olin jo nää unohtanut, pitää koittaa tehdä itekin uudestaan näitä.

      Poista

Blogger Template created by Photographic Elements