Tomaattikeitto

tiistai 28. elokuuta 2012

Se on selkeästi syksy nyt kun on alkanut tehdä mieli keittoja, meillä ei niitä kesällä syödä. Inspiroiduin Eeva Kolun maailman parhaasta tomaattikeitosta.
Meillä tomaattimozzarellakeitto pitää edelleen mm-tittelinsä, mutta tämäkin oli todella hyvää, erityisesti tuoreiden kesäkurpitsaisten täysjyvävehnäsämpylöiden kanssa.



Lapsi Prinsessalle otettiin oma annos ennen kerman ja suolan lisäämistä, joten keitto soveltuu oikeastaan sellaisenaan erinomaisesti vauvanruoaksi. Koskapa lapsen annos oli reilu, muttei kuitenkaan kahden aterian kokoinen, niin keitin lopun jatkeeksi seuraavana päivänä vähän couscousia. Couscous on oiva tapa saada ruokaisuutta mukaan vauvansoseisiin, se sopii myös pienemmälle vauvalle viljojen aloitukseen.

Tomaattikeitto

1 porkkana
puolikas kesäkurpitsa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
1 pieni tlk tomaattipyrettä
lasillinen valkoviiniä
1 kg tomaatteja
1 rkl sokeria
5 dl vettä
suolaa
reilusti basilikaa
kermaa

Lohko tomaatit ja poista kannat, laita sivuun odottamaan.
Raasta porkkana ja kesäkurpitsa. Kuori ja pilko sipulit. Laita raasteet ja sipulit kattilaan reiluun loraukseen oliiviöljyä, lisää oregano ja kuullota hetki. Lisää kattilaan tomaattipyree ja valkoviini. Lisää tomaattilohkot, vesi ja sokeri kun viini kiehuu. Keitä hiljalleen kannella peitettynä 40-60 minuuttia.
Lisää basilika ja suola ja soseuta keitto. Lisää keittoon kerma ja kuumenna vielä kunnes keitto pulpahtaa, älä enää keitä.




Olin ihan varma, että tomaattimozzarellakeitosta olisi postaus, mutta ei. Sen sijaan koneelta löytyi resepti päiväyksellä 2.10.2011, jaan senkin nyt tähän. Eroa keitoilla ei juuri ole kuin vihanneksissa, viinissä ja tölkkitomaatissa.

Tomaatti-mozzarellakeitto

1 sipuli
1 porkkana
pala varsiselleriä
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
2 tlk tomaatteja
2 tl sokeria
2 tl kuivattua oreganoa
suolaa
1 mozzarellapalloa
1 ruukku basilikaa
oliiviöljyä

8 kommenttia

  1. Ihana kattila! Ja varmasti keittokin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perintökalleus. :)
      Kiitti mun äidin, oon vähän hurahtanut näihin emalijuttuihin. En raaski niissä suoraan mitään keittää, mutta usein kaadan pastatkin tuohon tarjolle.

      Poista
  2. Sopisi meidänkin jo keittää tomaattikeitto, kuulostaa niin hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppoa ja hyvää. :) Mut ei sovi kesään. Keittoa vaan syksyllä ja talvella.

      Poista
  3. Inspiroiduin viikonloppuna samasta keitosta, tämä on ihanaa ja todella maailman parasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää, vaikkei musta maailman parasta. Taidan jatkossakin tehdä tomaattikeitot tölkkitomaateista. Ne vaan hakkaa mennen tullen tuontitomaatit ja erityisesti kotimaiset, jotka eivät täällä kesälläkään kasva hyviksi.

      Poista
  4. Voiskohan noiden sämpylöiden reseptiä saada :) ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki!
      Sellainen ihan perusresepti summis eli:
      25 g hiivaa
      2,5 dl vettä (kylmä kelpaa)
      pikkusen suolaa
      pari rkl sokeria (voi laittaa aika paljon kun on näin paljon hiivaa)
      300 g kesäkurpitsaa raastettuna
      täysjyvävehnäjauhoja
      Piiitkä kohotus.

      Poista

Blogger Template created by Photographic Elements